Annons

Nio ihjältrampade vid polisräd i São Paulo

Minst nio personer blev ihjältrampade i samband med en polisinsats i en favela i São Paulo tidigt på söndagen.
Polisen blev beskjuten och slog till mot en gatufest med tusentals deltagare, där kalabalik uppstod.
Brasilien • Publicerad 2 december 2019
Nio personer trampades ihjäl vid kalabalik i São Paulo-favelan Paraisópolis, som syns i förgrunden på bilden. Arkivbild.
Nio personer trampades ihjäl vid kalabalik i São Paulo-favelan Paraisópolis, som syns i förgrunden på bilden. Arkivbild.Foto: Victor R. Caivano/AP/TT

Invånare i favelan Paraisópolis, i en sydvästlig del av mångmiljonstaden, anklagar polisen för att vara ansvarig för dödsfallen genom att ha orsakat en panikartad uppståndelse, rapporterar brasilianska medier.

Sju män, en kvinna och en 14-årig pojke dog i kaoset, säger en talesperson för polisen. Två personer skadades.

Annons

Det hela började med att 38 militärpoliser vid en insats i området blev beskjutna av två män på moped. Männen flydde i en riktning där det också pågick en gatufest, där skottlossningen fortsatte och kaos tog vid.

Polistalespersonen säger att runt 5 000 personer hade samlats för gatufesten, ett slags danstillställning som hålls regelbundet i fattigare, kåkstadslika områden i São Paulo och Rio de Janeiro.

En kvinna vittnar för nyhetssajten G1 hur polisen spärrade av en gata, sköt in tårgasbehållare och började avfyra gummikulor, samt hur hennes dotter blev slagen i ansiktet med en flaska. Tv-kanalen Globo har publicerat ett filmklipp som visar hur en person blir sparkad av en polis.

"Tidigt denna morgon blev unga människor inträngda i gränder och dödade", skriver en grannskapsförening i ett uttalande i sociala medier, och utkräver rättvisa.

Polisen säger att man möttes av omfattande stenkastning och att evenemang som detta också utgör en fasad för kriminell aktivitet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons