Nödrop till minister efter ny torksommar

Politik • Publicerad 1 oktober 2019
Lantbrukarna i Kalmar län borde få statligt transportstöd för att kunna köpa foder, anser länsstyrelsen i Kalmar län. Arkivbild.
Lantbrukarna i Kalmar län borde få statligt transportstöd för att kunna köpa foder, anser länsstyrelsen i Kalmar län. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Efter en andra sommar med torka vädjar länsstyrelsen i Kalmar till landsbygdsministern om transportstöd till länets lantbrukare. Läget är akut för många lantbrukare i länet och situationen har eskalerat den senaste månaden, skriver länsstyrelsen.

Eftersom betesmarkerna inte har någon återväxt måste djuren stödutfodras och majsen har fått skördas tidigare än normalt. Till skillnad från 2018 råder ingen foderbrist i Sverige – grovfoder finns att köpa i närområdet, men många lantbruksföretag har dålig likviditet. Därför anser länsstyrelsen i Kalmar att landsbygdsminister Jennie Nilsson borde bevilja ett transportstöd för foder.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.