1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Noice väcks till liv i ny rockmusikal

De slog igenom över en natt och var under några korta och intensiva år ett av Sveriges största band. Nästa år får Noice nytt liv i en rockmusikal på Lilla Cirkus i Stockholm.
Tom Schaeferdiek, Isac Aspberg, Charlie Grönvall, Einar-Hugo Strömberg och Andreas Palm är skådespelarna som spelar de unga Noice-bandmedlemmarna.
Foto: Karin Wessl n/TT
Charlie Grönvall i rollen som sångaren Hasse Carlsson.
Foto: Karin Wesslén/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Tom Schaeferdiek spelar Noice-medlemmen Robert Klasen.
Foto: Karin Wesslén/TT
Bandmedlemmen Fredrik von Gerber och skådespelaren Isac Asperg.
Foto: Karin Wesslén/TT
Medlemmarna i Noice 1980. Arkivbild.
Foto: TT/Scanpix
Skådespelaren Einar-Hugo Strömberg spelar Freddie Hansson när musikalen om Noice sätts upp på Cirkus.
Foto: Karin Wesslén/TT

Musikalen "Noice – du lever bara en gång" berättar den sanna historien om hur fem tonåringar från Gustavsberg i slutet av 1970-talet sätter ihop ett band, för att inom loppet av några år nå enorm popularitet, och för att sedan plötsligt splittras.

– Vi väljer att kalla det en dokumentär rockmusikal eftersom berättelsen är unik, och inte behöver skrivas om. Vi kommer inte grotta ned oss i missbruket som följde med framgångarna, men vi kommer definitivt ta upp tematiken med vad som kan hända när så unga människor i sån rasande fart får uppleva så mycket framgång, säger regissören och manusförfattaren Robert Lillhonga, under en pressträff på Cirkus i Stockholm.

Musikalen utspelas mellan åren 1975 och 1981, och kommer i huvudsak att bestå av låtar från gruppens tre första album, "Tonårsdrömmar", "Bedårande barn av sin tid" och "De ljuva livet", men kommer också få en del nyskrivet material.

Grönvall som Hasse Carlsson

I rollen som originalgruppens sångare Hasse Carlsson syns Charlie Grönvall, som sedan sitt "Idol"-äventyr 2016 bland annat har synts i titelrollen i musikalen "Aladdin – the adventure".

– Jag hade inte lyssnat jättemycket på Noice tidigare, men fastnade direkt för hela berättelsen, och på sistone har jag lyssnat konstant. Det är verkligen en låtskatt de sitter på, och tillsammans med manuset kan det bli en hur bra musikal som helst, säger Grönvall.

Hasse Carlsson, som bara var 15 år när Noice slog igenom, dog 2002 efter flera års drogmissbruk. Året innan hade keyboardisten Freddie Hansson gått bort.

– Och med det kommer ju att man behöver ha en viss respekt i hur man gestaltar rollerna, säger Charlie Grönvall.

När musikalen har premiär i oktober 2020 har 40 år passerat sedan bandet fick sitt enorma genombrott. 1980 hade bandet förvisso redan funnits ett tag och hunnit släppa musik, men det var efter ett framträdande i SVT:s "Måndagsbörsen" som allt tog fart på allvar.

"Surrealistiskt"

Noice-trummisen Fredrik von Gerber berättar att han blir nostalgisk när han ser ensemblen som ska föreställa ett ungt Noice, kliva ut på Cirkus lilla scen vid pressträffen.

– Det är surrealistiskt alltså. Det är nästan som att se en bild eller filmsnutt. Det är skruvat, och kan ju inte bli mer likt, säger von Gerber.

TT: Hur känns det att de där intensiva åren nu kommer upp till ytan igen?

– Skiten som följde med framångarna kom ju egentligen först efteråt, och nu ligger ju fokus på när det gick bra. Så jag känner bara stolthet inför det här, säger von Gerber.

Läs mer

Superettan

Live: Öster-Örgryte från 19.00

I kväll är det dags för femte omgången av Superettan för Östers del. Motståndare är Örgryte IS och spelplats är Visma Arena. Avspark är kl 19.00 och du kan följa direktrapporter från matchen här.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lastbilsolycka på E4:an i Ljungby. Inbrott i mataffär i Mönsterås.

Nyheter

I natt: 50-åring i Ljungby anhållen för narkotikabrott

Greps efter att polisen stoppat mannens fordon.

Bredvik

Bostäder: Fler lägenheter på gång i Bredvik

Ett projekt med 26 lägenheter i form av radhus och parhus i nya stadsdelen Bredvik är på gång.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.