Nordiskt försvarsmöte på Gotland

De nordiska länderna ska hjälpa varandra i krislägen. Nästa vecka träffas länderna för att underteckna ett avtal om försörjningstrygghet och diskutera hur det framtida försvarssamarbetet ska se ut.
Försvar • Publicerad 7 april 2019
De nordiska länderna möts på Gotland för att diskutera hur de ska kunna hjälpa varandra i händelse av kris eller konflikt. Arkivbild.
De nordiska länderna möts på Gotland för att diskutera hur de ska kunna hjälpa varandra i händelse av kris eller konflikt. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Mötet sker på Gotland inom ramen för det nordiska försvarssamarbetet Nordefco. Sverige, Norge och Finland kommer på mötet att underteckna ett avtal om försörjningstrygghet i krissituationer.

– Vi ska kunna bistå varandra med materialleveranser och produktion om ett land begär det med hänvisning till krisläge. Det handlar om att kunna stötta varandra där. Drabbas ett land av en kris av det här slaget påverkas alla vi andra också, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT.

Danmark planerar att underteckna avtalet senare.

Tio år av samarbete

Nordefco firar i år tioårsjubileum och arbetar bland annat för att det ska bli lättare att flytta materiell mellan länderna, utbyta information och tillsammans bygga säkerhet mot cyberhot. Samarbetet bildades efter kriget mellan Georgien och Ryssland 2008 och fördjupades efter Rysslands annektering av Krimhalvön i Ukraina 2014.

Det är därför ingen slump att mötet hölls just på Gotland.

Första av två

– Vi har sett en utveckling på ryska sidan med annekteringen av Krim, aggressionen mot Georgien och det pågående kriget i Ukraina. Sedan har vi en lång rad övningsverksamheter och provokativa uppträdande i Östersjöområdet. Att lägga mötet där är ett sätt för oss att visa Gotlands säkerhetspolitiska betydelse, säger Peter Hultqvist.

På mötet deltar Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen, Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen, kanslichefen vid Finlands försvarsministerium Jukka Juusti och Arnór Sigurjónsson från det isländska utrikesministeriet.

Sverige är i år ordförandeland för Nordefco och mötet på Gotland är det första av två försvarsministermöten som Sverige står värd för under året.

Nønne Schjærff Engelbrecht/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.