Nordkorea motarbetar Sydkorea inför kvalmatch

OS sågs som en dörröppnare i det låsta läget mellan Nord- och Sydkorea.
Men 1,5 år senare är dörren stängd igen.
VM-kvalmötet i fotboll i Pyongyang sker utan sydkoreanska supportrar.
Fotboll • Publicerad 14 oktober 2019
Sydkoreas fotbollstrupp på väg till Nordkorea för VM-kvalmatchen.
Sydkoreas fotbollstrupp på väg till Nordkorea för VM-kvalmatchen.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Spänningarna på den koreanska halvön har ökat den senaste tiden efter att Nordkorea fyrat av ett antal missiler och samtalen om nedrustning har brutit samman mellan USA och Nordkorea.

Nu är det långt ifrån den gemytliga stämningen i vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea i februari 2018 då länderna marscherade in tillsammans vid invigningen, nationerna hade ett gemensamt ishockeylag för damer och nordkoreaner reste söderut för att vara publik vid tävlingar och matcher.

I morgon ska det för första gången spelas en herrlandskamp i Pyongyang eftersom grannländerna lottats i samma VM-kvalgrupp. Men någon ny dörröppnare lär den matchen inte bli. Nordkorea har vägrat att samarbeta med Sydkorea om logistiken kring matchen, och inga sydkoreanska supportrar tillåts resa till grannlandet.

– Det är mycket bättre att spela i en fullsatt arena än i en tom, men jag tror att vi ska kunna göra en bra match om vi använder oss av omständigheterna som motivation, säger den sydkoreanske försvararen Kim Min-Jae inför resan, som skedde genom omvägen via Peking.

Matchen kommer kanske inte heller att kunna visas i sydkoreansk tv. Enligt vissa medier ska det göras försök att ta ner den nordkoreanska tv-utsändningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.