Annons

Nordqvist: "Atmosfären här ger mycket energi"

Anna Nordqvist lider fortfarande av sviterna efter körtelfebern.
Solheim Cup blir ett kraftprov för svenskan.
Golf • Publicerad 12 september 2019
Anna Nordqvist spelar i år Solheim Cup för sjätte gången
Anna Nordqvist spelar i år Solheim Cup för sjätte gångenFoto: Russel Cheyne/AP/TT

Det har gått drygt två år sedan Anna Nordqvist drabbades av körtelfeber och rehabiliteringen har varit en seg och kämpig historia.

– Hjärnan hänger inte riktigt med ibland. Jag vill inte ta det som en ursäkt men det är min verklighet, sade golfstjärnan till TT under British Open i augusti.

Annons

När Nordqvist nu är tillbaka på brittisk mark, för matchen mot USA på skotska Gleneagles, är det en tuff utmaning hon har framför sig. Under fredagen och lördagen spelas både foursome och bästboll, vilket kan betyda 36 hål på samma dag – dessutom under högsta tänkbara press.

– Jag tror inte att 36 hål ska vara ett problem någon dag. Men det är blött och en tung bana att gå och jag tror inte att det blir aktuellt att spela alla fem matcher, säger hon.

Nordqvist ser fram emot stödet från alla europeiska fans – och en egen stor hejaklack.

– Man får så mycket adrenalin som pushar en. En hel del av familjen kommer hit och eftersom min fästman (Kevin McAlpine) är från Skottland så kommer hans familj och flera av hans kompisar också.

"Mycket mentalt"

Med rutin från fem raka Solheim Cup har Anna Nordqvist förstås en viktig roll i det europeiska laget. Spelmässigt har det dock funnits en hel del att önska i år. Nordqvist har bara en topp 10-placering på LPGA-touren (fyra i New Jersey i juni) och på världsrankningen har hon sedan september i fjol rasat från 18:e till 71:a.

Oftast är det puttningen som har spelat henne ett spratt.

– Puttning är mycket mentalt och om man inte ser några bollar trilla i blir det jobbigt, säger hon.

– I de tre tävlingar som jag känner att jag har slagit bollen som bäst har jag missat "cutten" alla tre gånger. Då känns det surt, när man egentligen borde känna sig nöjd med hur man slår bollen.

Obesegrad senast

I Solheim Cup kan hon i alla fall luta sig emot ett starkt facit från sina fem tidigare framträdanden. För två år sedan var hon obesegrad i fyra matcher, trots att USA vann klart totalt, och Nordqvist har aldrig lämnat ett Solheim Cup med minusstatistik.

– Det är jättekul att vara här igen och förhoppningsvis kan jag vara en bidragande faktor till att Europa vinner, säger hon.

Annons

TT: Hur viktigt är det att vinna?

– Det är enormt mycket prestige och när man tittar på amerikanskorna så vill vi verkligen slå dem. I laget finns en otroligt stark gemensam vilja att vinna på europeisk mark.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons