Annons

Tung svenskstart – men Europa leder Solheim

Europa har fått en bra start och leder Solheim Cup.
Men för svenskorna blev första matchen en mardröm.
Golf • Publicerad 13 september 2019
Anna Nordqvist och Caroline Hedwall.
Anna Nordqvist och Caroline Hedwall.Foto: Andy Buchanan/AFP/TT

Hon och Caroline Hedwall fick förtroendet i eftermiddagens bästboll, efter att ha vilat under förmiddagen. Men matchen mot 20-åriga Angel Yin och debutanten Ally McDonald blev knappt någon match.

Yin rullade i en birdie på ettan, McDonald gjorde likadant på tvåan innan Yin stänkte i en långputt för ny birdie på trean. Amerikanskorna var redan då tre upp och efter förlusten – Yin och McDonald vann med 7/5 efter att ha avgjort redan på 13:e hålet – grämde sig svenskorna över att ha haft lite stolpe ut i inledningen av rundan.

Annons

– Jag var nära att chippa i den på ettan och på tvåan hade jag koppsnurr på 300 grader, innan hon (McDonald) satte samma putt. Om någon av de chanserna gått i hade det kunnat bli en annorlunda story, säger Anna Nordqvist.

Bara en birdie

Totalt sett var det ändå en rejäl överkörning det handlade om – en tangering av den största segermarginalen någonsin i en bästboll i Solheim Cup. Det rödklädda USA-paret spelade riktigt bra golf, medan Nordqvist och Hedwall såg ut att vara närmast paralyserade efter den tunga starten och fick oftast kämpa för att göra par. Det dröjde ända till tolvan innan Nordqvist fixade dagens första blågula birdie, men det var en dödsryckning som kom alldeles för sent. Yin och McDonald hade nämligen redan skrapat ihop sju birdies tillsammans.

– Jag tycker att vi slog en del bra slag, men vi kom aldrig nära pinnen och fick alldeles för långa birdieputtar. Samtidigt tog de till vara på allt de skapade. Det var en sådan match när vi inte riktigt fick till det och de spelade fantastiskt bra och då kan man inte göra mycket mer, säger Caroline Hedwall.

"Kan vända snabbt"

Gleneagles bjöd annars på en fantastisk kuliss för golf under Solheim Cups första dag. I strålande sol och tuffa vindar hejades spelarna fram av stora åskådarmassor. Då är det förstås extra jobbigt att åka på en riktig utklassningsförlust.

– Men det är bara en match och förhoppningsvis vänder det i morgon, det är så man tänker. Jag vet att det kan vända snabbt i golf, säger Hedwall.

Svenskorna kan dessutom trösta sig med att Europalaget i övrigt hade en bra dag. Systrarna Jessica och Nelly Korda – historiska som första syskonparet att spela en match ihop – såg visserligen till att USA tog fredagens första poäng, men Europa hade ändå en ledning med 2,5–1,5 efter förmiddagens foursomespel.

På eftermiddagen var det en nybildad norsk-nederländsk konstellation som visade vägen för Europa. Uttagningen av veteranen Suzann Pettersen har varit ifrågasatt från vissa håll inför Solheim Cup, men tillsammans med debutanten Anne van Dam fick 38-åringen hemmapubliken att jubla gång på gång. Danielle Kang och Lizette Salas besegrades med 4/2, en perfekt start på det som är Pettersens nionde Solheim Cup.

– Mitt spel var inte på topp, säger norskan och hyllar i stället den långslående van Dam.

– Jag vill bara säga att jag hade den bästa partnern i världen i dag.

De två sista matcherna var väldigt svängiga och gick till 18:e hålet. USA lyckades kvittera båda tack vare sänkta birdieputtar från Lexi Thompson och Brittany Altomare, vilket gav amerikanskorna lite vind i seglen inför helgen.

Europa leder dock med 4,5–3,5.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons