Annons

Norsk krona tar stryk

Ekonomi • Publicerad 12 augusti 2019
Den norska kronan tappar i värde. Arkivbild.
Den norska kronan tappar i värde. Arkivbild.Foto: Gero Breloer/AP/TT

Det är inte bara den svenska kronan som tagit stryk den senaste tiden. Även den norska motsvarigheten tappar i värde. Sedan början av juli har valutan backat från 9:60 till nästan 10 kronor för en euro.

Francesco Pesole, valutastrateg vid den nederländska banken ING, säger till tidningen Financial Times att norsk ekonomi drabbas hårt av handelskonflikten mellan USA och Kina samtidigt som landet lider av sjunkande oljepriser.

Annons

Den försvagade valutan hamnar nu i fokus när Norges riksbank på onsdag lämnar ett nytt räntebesked. Analytiker är eniga om att det mest troliga scenariot är en oförändrad styrränta på 1,25 procent men riksbanken har tidigare indikerat att en ny räntehöjning är på gång inom en snar framtid.

Det skulle i så fall vara tvärtemot hur många andra centralbanker, bland annat i Nya Zeeland, Island, USA och Australien nyligen agerat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons