Annons

Norska ambulansflyg tas ur tjänst

Norge • Publicerad 7 december 2019
Ett ambulansflygplan i Tromsø i Nordnorge. Arkivbild.
Ett ambulansflygplan i Tromsø i Nordnorge. Arkivbild.Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix/TT

Tekniska problem stoppar fem nya norska ambulansflygplan från att brukas. Det innebär att baserna i Tromsø och Bodø står utan beredskap.

– Vi har flugit de patienter vi skulle i dag, så det har inte fått några konsekvenser så här långt. Men det är klart att situationen är olycklig, säger den administrative direktören Øyvind Juell på Luftambulansetjenesten på lördagen.

Annons

Problemet är att flygplanen tappar motorkraft under landning, med följd att de starkt vrider sig åt ena sidan. Felet uppstod flera gånger under fredagen och lördagen.

Sex ambulansflygplan är kvar i operativ tjänst. Luftambulansetjenesten har varslat om ett ökat behov av att sätta in helikoptrar.

I somras övertog Babcock Scandinavian AirAmbulance AS ett kontrakt om att leverera den flygande ambulanstjänsten till och med 2030. Sedan dess har flera flygplan tagits ur drift i kortare och längre perioder.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons