Annons

Hanna Öberg i tårar: "Vet inte vad som hände"

Hon hade guldläge – men sköt bort sig i stående.
Hanna Öberg var i tårar efter VM-sprinten i Antholz.
Skidskytte • Publicerad 14 februari 2020
Hanna Öberg tröstas av tränaren Johannes Lukas efter att ha skjutit bort sig i sprinten.
Hanna Öberg tröstas av tränaren Johannes Lukas efter att ha skjutit bort sig i sprinten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hanna Öberg var bara en av favoriterna som försvann på Südtirol Arenas tuffa skjutvall, över 1 600 meter över havet. 24-åringen hade guldläge efter att ha skjutit fullt i det liggande skyttet, och efter stark åkning kom hon in i ledning inför andra skyttet.

Men där tog det stopp.

Annons

En darrig Öberg sköt tre bom i stående och rasade i fältet. Till slut blev det en 18:e-plats för 24-åringen, 57 sekunder efter norska vinnaren Marte Olsbu Røiseland.

"Hela kroppen vibrerade"

Efteråt hade Hanna Öberg tårar i ögonen.

– Det är klart att det inte är kul. Det var inte alls vad jag ville. Jag vet inte vad som hände, säger hon och fortsätter:

– Hela kroppen vibrerar typ. Jag vet inte om det är ansträngning eller nervositet eller... jag vet ju precis vad jag skjuter om. Jag är precis där jag vill vara, men i dag funkade det inte.

– Jag vet att jag kan så mycket bättre.

Svenske landslagschefen Anders Byström konstaterar att det var "otroligt mycket bommar" i tävlingen. Bara fyra sköt fullt.

– Vi vet att det är tufft att skjuta här, men jag är ändå överraskad över att det var så många bom.

Lillasyster Öberg bästa svenska

TT: Tre bom för Hanna i stående. När tror du det hände henne senast?

– Nej, det minns jag inte. Men det är klart att det är en speciell situation att komma in med ledning, så några nerver fanns säkert. Men hon är så pass rutinerad så vi hoppades på henne där.

Skyttetränaren Johan Hagström tror att förklaringen i de många missarna på vallen ligger i att åkarna kommer in till skjutvallen mer ansträngda än vanligt, och dessutom på hög höjd – och att det handlar om att tackla sista biten på ett smart sätt.

Annons

– Det handlar om de sista 500 meterna innan vallen. Det är höjden och den tuffa ingången. Sedan är det lite luriga vindar också, säger Hagström.

Mona Brorsson tror också på den förklaringen:

– Jag fick slita ofantligt mycket (på skjutvallen). Jag var sjukt ansträngd, musklerna skrek verkligen efter syre, säger hon och fortsätter:

– Det är absolut höjden som gör det. Man kommer in och är andfådd och ansträngd. Man vill bara lägga sig ner och andas en halvminut men man har inte riktigt det alternativet.

Eckhoff med sex bom

En som gick ännu tyngre på skjutvallen var norska storfavoriten Tiril Eckhoff. Den totala världscupledaren sköt bort sig helt med sex bom och slutade 59:a. Därmed klarade hon precis att kvala in till söndagens jaktstart dit de 60 främsta går.

Även Eckhoffs landsmaninna Ingrid Landmark Tandrevold – VM-silvermedaljör i sprinten i fjol – floppade och blev 57:a med fyra bom.

Norge fick ändå jubla då Marte Olsbu Røiseland knep segern efter att ha kommit undan med en bom i stående.

Amerikanskan Susan Dunklee blev tvåa och Lucie Charvatova, Tjeckien, trea.

Elvira Öberg, lillasyster till Hanna, blev bästa svenska i sin VM-debut på 13:e plats.

Simon Sjöstrand/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons