Annons

Norskt fartyg i räddningsinsats i Medelhavet

Det norska fartyget Ocean Viking har räddat 85 migranter ur Medelhavet. Frågan är nu vart de ska föras. Norges justitie- och invandringsminister anser att de ska skeppas tillbaka till Afrika.
Medelhavet/Norge • Publicerad 9 augusti 2019
Några av de över 80 migranter som på fredagen plockades upp av ett norskt räddningsfartyg utanför Libyens kust.
Några av de över 80 migranter som på fredagen plockades upp av ett norskt räddningsfartyg utanför Libyens kust.Foto: SOS Mediterranée/MSF/AP/TT

Ocean Viking har genomfört sin första räddningsinsats i Medelhavet, meddelar organisationen Läkare utan gränser. Bland de 85 personer som räddades från en större gummibåt på internationellt vatten utanför Libyens kust fanns kvinnor och barn. Den yngste var bara ett år, enligt Karine Nordstrand, ordförande för Läkare utan gränser i Norge.

– Nu jobbar vi med att kartlägga människors tillstånd. De som vill kan få medicinsk hjälp ombord. Därefter handlar det om att få dessa utsatta människor till en trygg hamn, säger Karine Nordstrand.

Annons

– Vi kommer aldrig att returnera dessa människor till Libyen, tillägger hon.

Oklar destination

Lastfartyget Ocean Viking används gemensamt av organisationerna Läkare utan gränser och SOS Mediterranée. Vart de undsatta migranterna ska föras är okänt. Italien har förbjudit privata räddningsfartyg att anlöpa italienska hamnar.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini kräver att Norge tar ansvar för dem som räddats av Ocean Viking. Enligt italienska medier har han skrivit till Norges justitie- och invandringsminister Jøran Kallmyr och bett honom se till att fartyget inte lägger till i Italien.

"Inte till Europa"

Kallmyr, från Fremskrittspartiet, säger till public servicekanalen NRK att det inte är aktuellt för Norge att ta emot människor som har räddats ut Medelhavet.

– Migranterna bör föras tillbaka till Afrika, antingen till Tunisien eller till Libyen. De bör inte skickas till Europa för då blir den här aktionen en förlängning av flyktingrutten i stället för en räddningsaktion, säger han.

– Vi ser att på dessa båtar befinner sig ofta personer från Pakistan, Bangladesh, Egypten och Tunisien och de har inget i Europa att göra. Det är inte de som ska få asyl, säger Jøran Kallmyr.

Ett stort antal migranter försöker så här års ta sig till Europa från Nordafrikas kust.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons