Annons

Löfven: Alsing ett ansikte för dem som dött

Statsminister Stefan Löfven uttrycker sin sorg över programledaren Adam Alsings död i sviterna av covid-19.
För att hylla Alsings minne sänder Kanal 5 och Dplay en tyst minut inför sina program på torsdagen.
Radio • Publicerad 16 april 2020
Adam Alsing. Arkivbild.
Adam Alsing. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Stefan Löfven (S) kommenterar Adam Alsings död under sin presskonferens på torsdagen.

– Jag vill naturligtvis beklaga Adam Alsings bortgång och uttrycka min delaktighet till hans familj. Liksom med många andra som dessvärre avlidit, säger han.

Annons

– För allmänheten blir det kanske nu ännu mer påtagligt vad det här handlar om när det drabbar en person som många har en relation till, via medier, tv och radio. Det understryker vikten av att vi alla gör vad vi kan.

Tyst minut i radio

Adam Alsing ledde programmet "NRJ morgon" tillsammans med Messiah Hallberg och Klara Doktorow, fram tills för några veckor sedan. Programmet är nu inställt tills vidare och medarbetare på kanalen erbjuds krisstöd under sorgen efter programledarens död.

Samtidigt planerar NRJ att på olika sätt hedra minnet av den folkkäre profilen.

– Vi kommer att hylla vår fina Adam på olika sätt i radion under de närmaste dagarna, och även hålla en tyst minut klockan 12 i dag. Vi alla är i stor sorg, så nu tar vi en dag i taget, säger Richard Mazaret, vd för NRJ Sverige.

Alsing var programledare i ett flertal kanaler både i radio och i tv, från 90-talet fram till sin död.

På senare tid hördes han bland annat i "NRJ Morgon" och i egna podcasten "Adam och kompani", som han gjorde tillsammans med Vanessa Falk och Daniel Breitholtz.

Under våren har den svenska versionen av bilprogrammet "Top Gear" premiär på Kanal 5. Programmet har redan spelats in, med Adam Alsing som en av programledarna.

Inget beslut än

Nu pågår diskussioner på Discovery Networks om huruvida programmet kan sändas eller inte.

– Vi är bestörta över det som hänt och har inte tagit några beslut om "Top Gear" ännu, men det är något vi tittar på, säger Daniel Lagerqvist, kommunikationschef på Discovery Networks, som också berättar att de planerar för någon typ av hyllning till Alsing i deras kanaler.

– Vi kommer att hedra Adam på något sätt, säger han.

Annons

För att minnas och hylla Adam Alsing kommer Kanal 5 och Dplay under torsdagskvällen att sända en tyst hyllningsminut inför ordinarie sändningar. Hyllningen kommer att även att publiceras på sociala medier.

"Vi kollegor, arbetskamrater och vänner på Discovery är fortfarande bestörta och förfärade över beskedet att Adam har lämnat oss. Adam var en rolig och kärleksfull person, ett tv-proffs vars värme gick genom rutan och ut till hela svenska folket", säger Daniel Lagerqvist, kommunikationschef på Discovery Sweden, i ett pressmeddelande.

Adam Alsing dog på onsdagen i sviterna av covid-19, 51 år gammal.

"Det är med stor sorg och enorm saknad vi tvingas meddela att vår älskade Adam inte längre finns med oss. Efter ett par veckors kamp mot covid-19 avled Adam under onsdagen", sade Alsings anhöriga i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons