Ny teknik upptäcker fler droger i blod

Polisens möjligheter att upptäcka olagliga substanser via blodprov har förbättrats väsentligt det senaste året sedan Rättsmedicinalverket infört en ny analysmetod.
Brott • Publicerad 7 april 2019
Den nya metoden har bland annat underlättat arbetet med att upptäcka läkemedlet Tramadol via blodprov. Arkivbild.
Den nya metoden har bland annat underlättat arbetet med att upptäcka läkemedlet Tramadol via blodprov. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

För ett drygt år sedan började Rättsmedicinalverket, som bland annat analyserar blod för polisens räkning, använda en ny analysmetod. Elisa, som metoden kallas, skulle förbättra möjligheterna att upptäcka olagliga narkotikasubstanser via blod. Genom metoden kunde man bland annat lägga till två nya substanser, tramadol och buprenorfin, till det "vanliga paket" som alltid testas för vid narkotikaanalyser av blod.

– Tidigare krävdes en ganska dyr verifikationsanalys för att kunna testa blodet för de substanserna, test som i de allra flesta fall kom tillbaka negativa, säger Robert Kronstrand.

Fem gånger så många positiva resultat

Efter teknikbytet till Elisa har resultaten snarare varit tvärtom. Nu får man fem gånger så många positiva resultat för de två nya substanserna jämfört med tidigare – från 152 positiva resultat för de båda substanserna innan, till 673 efter, under en jämförbar period.

Tekniken ger också fler positiva resultat för de substanser som sedan tidigare alltid testats för.

– Elisa gör att vi kan hitta lägre nivåer av missbruksmedel i blod, vilket är viktigt, säger Robert Kronstrand.

Ny metod

Den nya metoden tar lite mer tid i anspråk än den gamla tekniken, men teknikbytet var rätt val, säger Robert Kronstrand.

– Man kan säga att vi har ökat kvaliteten, och nu har vi köpt ett nytt instrument som dubblar kapaciteten i antalet prov vi kan analysera med Elisa. Så vi satsar, och det finns möjligheter att utveckla det ytterligare, om polisen skulle önska det.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.