Nya förbud ska skydda poliser i Hongkong

Ett nytt förbud införs i Hongkong mot att blockera eller förstöra områden där gifta poliser och andra som arbetar inom ordningsmakten bor.
Beslutet är myndigheternas senaste åtgärd i försöken att få kontroll över de omfattande demonstrationerna i staden.
Hongkong • Publicerad 15 oktober 2019
Hongkongs ledare Carrie Lam överväger åtgärder för att stoppa protesterna.
Hongkongs ledare Carrie Lam överväger åtgärder för att stoppa protesterna.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Alla åtgärder övervägs för att stoppa protesterna, enligt Hongkong ledare Carrie Lam.

– Jag har sagt många gånger att våld inte kommer att ge oss lösningen. Våld kan bara ge mer våld, säger hon.

Det nya förbudet ska även sätta stopp för att blockera vägar och lysa på människor med laserpennor och ficklampor vid polisstationer.

Den lokala regeringen vägrar ge efter för demonstranternas krav på en oberoende utredning kring anklagelser om polisbrutalitet. Polisen anser sig ha agerat återhållsamt.

Carrie Lam svarar i dag på den amerikanske senatorn Josh Hawleys kommentar nyligen, där han sade att Hongkong börjar bli en polisstat.

– Vissa utländska politiker tror fortfarande att det här är en fredlig protest som slåss för mänskliga rättigheter och frihet, eller har till och med sagt att de inte sett något våld. Det är att totalt ignorera sanningen, säger hon.

Tidigare har senatorn Ted Cruz, även han republikan, anklagat Kinas regering för att försöka införa "diktatur" i Hongkong.

Protesterna har pågått sedan i juni. De utlöstes av ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till centralregeringen i Kina. Demonstrationerna har senare breddats med krav på demokratireformer och lösare tyglar från Peking.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.