Annons

Nya rekommendationer för mat till spädbarn

Att ge jordnätter, ägg, mjölk och fisk till spädbarn ökar inte risken för att utveckla allergier.
Det går heller inte att bevisa att risken minskar när barn äter dessa livsmedel tidigt, enligt Livsmedelsverket.
Allergier • Publicerad 10 juni 2019
Livsmedelsverket rekommenderar att låta barn testa jordnötter, mjölk, ägg och fisk redan under det första året. Arkivbild.
Livsmedelsverket rekommenderar att låta barn testa jordnötter, mjölk, ägg och fisk redan under det första året. Arkivbild.Foto: isabell Höjman/TT

Nu ändrar Livsmedelsverket och Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin sina rekommendationer och förtydligar att det är bra att introducera jordnötter, mjölk, ägg och fisk till barn redan under det första året, även om barnets föräldrar är allergiska eller om barnet har eksem.

Börja med smakportioner

– Det finns viss forskning som pekar mot att det finns en lägre risk för att man utvecklar allergi om man introduceras för olika livsmedel tidigt, men forskningen ger inte tillräckligt stöd för att vi ska kunna säga att det går att förebygga allergier, säger Ylva Sjögren Bolin.

Annons

– Men den här maten är däremot näringsrik och därför är vår rekommendation att det är bra att ge dem till barnen under deras första år.

Man kan ge barn smakportioner av jordnötter, ägg, mjölk och fisk från cirka sex månaders ålder, enligt Livsmedelsverket.

– Vi ger inte specifika råd om den optimala mängden, men när man ger barnet jordnötter ska man tänka på att de ska vara mixade och osaltade, säger Ylva Sjögren Bolin.

När kontakta vården?

– Vi ger inte heller råd om att man bör vara extra försiktig, utan tanken är att man kan avdramatisera vanliga livsmedel som är bra. Man behöver inte vara så rädd för att ge dem till barnen, fortsätter hon.

Märker man att ett barn får symptom som kan bero på allergi ska man kontakta vården. Oftast uppkommer inte svåra symptom redan första gången ett barn testar ett livsmedel, utan uppkommer ofta som eksem, magont, kräkningar och diarré.

Jenny Rydberg/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons