Annons

Nya riktlinjer för hpv-test efterföljs inte

Sjukvård • Publicerad 7 september 2019
Långt ifrån alla regioner följer de nya riktlinjerna för hpv-test. Arkivbild.
Långt ifrån alla regioner följer de nya riktlinjerna för hpv-test. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Endast 13 av 21 regioner i Sverige följer de nya riktlinjerna för att förebygga livmoderhalscancer, rapporterar .

För fyra år sedan gick Socialstyrelsen ut med nya riktlinjer, där bland annat kvinnor över 30 år och äldre ska testas för hpv i sitt gynekologiska cellprov. Genom att titta på om cellprovet ger utslag för hpv-infektion kan man upptäcka fler som riskerar att utveckla livmoderhalscancer, en så kallad primär hpv-analys.

Annons

– Det är ett känsligare test och när det har införts i hela landet beräknar man att det räddar 30 fler liv och leder till 60 färre cancerfall per år. Det fångar upp fler kvinnor med förstadier till cancer – cellprov missar en del, säger Lena Silfverdal, överläkare och samordnare för den nationella arbetsgruppen för screeningprogrammet för livmoderhalscancer, till SVT.

Hon är kritisk till att det har tagit lång tid att införa de nya riktlinjerna.

– Det är bedrövligt, men det finns orsaker till det. Det har visat sig vara väldigt komplicerat och väldigt tids- och resurskrävande att uppdatera it-systemen, säger Silfverdal.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons