Mordmisstänkt i Uddevalla omhäktad

Den mordmisstänkte 22-åringen i Uddevalla blir kvar i häktet ytterligare minst fyra veckor.
Samtidigt har två andra män anhållits misstänkta för brott i samband med den 17-åriga flickans död.
Åklagaren är dock tystlåten om vad männen misstänks för.
Brott • Publicerad 6 december 2019
Uddevalla tingsrätt beslutade på fredagen att den mordmisstänkte 22-åringen ska bli kvar i häkte i ytterligare minst fyra veckor.
Uddevalla tingsrätt beslutade på fredagen att den mordmisstänkte 22-åringen ska bli kvar i häkte i ytterligare minst fyra veckor.Foto: Thomas Johansson/TT
Blommor och ljus i centrala Uddevalla på fredagen, till minne av den mördade 17-åriga flickan.
Blommor och ljus i centrala Uddevalla på fredagen, till minne av den mördade 17-åriga flickan.Foto: Thomas Johansson/TT

Den 17-åriga flickans försvinnande i mitten av november ledde till en stor sökinsats i och omkring Uddevalla. Utöver polisen deltog även hundratals frivilliga, som kommit för att hjälpa till.

Redan tidigt misstänkte polisen att flickan utsatts för brott, även om det tog över tio dagar innan en kroppsdel som kunde knytas till flickan till slut släckte hoppet om att hitta henne vid liv.

Den mordmisstänkte 22-åringen, en man i flickans närhet, greps redan två dagar efter att försvinnandet blivit polisanmält och har suttit i förvar sedan dess. Nu har Uddevalla tingsrätt förlängt häktningstiden till den 3 januari.

– Mannen är alltjämt på sannolika skäl misstänkt för mord, förklarade kammaråklagare Jim Westerberg för rätten via videolänk.

Ska överklaga

Enligt åklagaren är utredningen kring 22-åringen fortfarande bara i sin linda.

– Det är jättemycket att göra och väldigt mycket som ligger på NFC (Nationellt forensiskt centrum) för att analyseras, säger Westerberg till TT.

Den misstänkte mannen kom till rätten i gröna häkteskläder och mötte rättens blickar. Han satt bredvid sin advokat Beatrice Rämsell, som förde hans talan.

Mannen anser att anklagelserna som riktas mot honom är oriktiga, framhåller att han är oskyldig och att han därför borde försättas på frifot. Men rätten gick på åklagarens linje och förlängde häktningen mot mannen, som på sannolika skäl är misstänkt för mord.

Enligt P4 Väst kommer mannen att överklaga häktningen.

Tredje misstänkt

Utöver 22-åringen är nu dessutom ytterligare två personer anhållna i Uddevallafallet, meddelar Åklagarmyndigheten. Utöver en man som redan vid ett tidigare tillfälle suttit anhållen – då misstänkt för skyddande av brottsling – finns nu även en tredje misstänkt i fallet.

Mannen försvaras av Mikael Hansson, som dock inte kan ge några detaljer om ärendet.

– Jag kan bekräfta att jag förordnats till mannens advokat. I övrigt har jag i nuläget inget att tillägga, säger Hansson.

Inte heller åklagaren vill kommentera vad misstankarna mot de båda anhållna personerna gäller.

– Jag tittar på det över helgen och funderar. Ska jag gå in med en häktningsbegäran måste jag göra det före klockan 12 på söndag, säger Jim Westerberg.

– Tills dess vill jag inte säga något om vilket brott misstankarna gäller.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.