Fem guld i VM – Biles historisk

Gymnastik • Publicerad 13 oktober 2019
Simone Biles tog guld i bom och i fristående och står på 25 VM-medaljer i karriären. Ingen har varit lika framgångsrik som amerikanskan.
Simone Biles tog guld i bom och i fristående och står på 25 VM-medaljer i karriären. Ingen har varit lika framgångsrik som amerikanskan.Foto: Matthias Schräder/AP/TT

Fjärde och femte guldet i VM i artistisk gymnastik – den här gången i bom och i fristående – den här veckan och den 24:e och 25:e VM-medaljen hittills i karriären. Simone Biles skrev in sig ytterligare i idrottshistorien vid tävlingarna i Stuttgart.

Ingen har tagit lika många VM-medaljer i gymnastik som den 22-åriga amerikanskan. Till gulden i lag, mångkamp och hopp lade hon till bom med poängen 15.066 och segern i fristående. Det är första gången Biles vinner fem guld i ett och samma VM.

Det två sista togs inom två timmar.

Fenomenet Biles är nu uppe i 19 VM-guld och 25 VM-medaljer på fyra mästerskap och passerade därmed vitryssen Vitalij Sjtjerbos rekord på 23 medaljer.

Biles var favorit att vinna i fristående, den sista grenen på programmet i Stuttgart. Det var förmodligen också hennes farväl. Biles har tidigare sagt att årets VM med 99,9 procents säkerhet är hennes sista i karriären.

Amerikanskan har även fyra OS-guld på meritlistan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.