Annons

Nytt VM-upplägg kan gynna Alexandersson

Orienterings-VM har delats upp i två mästerskap.
Sveriges guldfavorit Tove Alexandersson är positiv till förändringen.
Orientering • Publicerad 12 augusti 2019
Tove Alexandersson vann O-ringen i utklassningsstil tidigare i sommar. Arkivbild.
Tove Alexandersson vann O-ringen i utklassningsstil tidigare i sommar. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Den här veckan avgörs orienterings-VM i skogarna i Sarpsborg och Spydeberg söder om Oslo. Nytt för i år är att mästerskapet delats upp i två – ett VM för skogsdistanserna och ett för sprintdistanserna – vilket minskar antalet distanser från fem till tre.

– Det ska bli intressant att se hur det blir. Men jag tror att det kan vara positivt, framför allt för att VM-veckan inte blir lika tuff. Förhoppningsvis kan alla de bästa springa alla distanser, då det blir lite färre lopp på en vecka, säger Sveriges storstjärna Tove Alexandersson.

Annons

Sprint-VM arrangeras separat i Danmark nästa år.

– När det varit fem distanser på ett VM har en del av de bästa löparna valt bort något lopp, för att det blivit för tufft totalprogram. Till exempel har Tove gjort det något år, säger Sveriges förbundskapten Håkan Carlsson.

"Många riktigt starka"

26-åriga Alexandersson gör sitt nionde VM och är regerande världsmästare på långdistans och i sprintstafett. Vid medeldistansen på VM i Lettland förra året missade hon grovt och var långt ifrån medalj.

Trots att Alexandersson den här säsongen varit dominant i världscupen och helt överlägsen i stortävlingen O-ringen tidigare i sommar tar hon ingenting för givet inför tisdagens inledande medeldistanskval.

TT: Vem ser du som din största konkurrent?

– Det finns många som är riktigt starka. Vi har ett otroligt starkt damlag (i Sverige). Några av de största konkurrenterna kan vara en del av laget. Det är jättekul att det är sådan hög nivå, säger Alexandersson.

Håkan Carlsson håller med Alexandersson, och lyfter bland annat fram Karolin Ohlsson (som haft skadeproblem men kommer till start på VM) och Lina Strand.

Inget medaljkrav

– Nivån bland tjejerna som har varit strax bakom Tove har höjts. Men det är också många andra duktiga. I den här norska terrängen är de norska damerna jättebra. Vi har ett par ryska tjejer som är jättebra, de finska damerna är också kanonbra och vi har ett par outsiders från andra länder, säger förbundskaptenen.

På herrsidan är världscupledaren Gustav Bergman ett av de svenska medaljhoppen. Men Håkan Carlsson vill inte prata om något medaljkrav.

– Krav var ett spännande ord. Förhoppningar har vi. Vi vill vara bästa nation på VM. Nu är det första gången det är ett VM med bara är tre distanser, så exakt hur många medaljer man måste ta för att vinna medaljligan är svårt att säga, säger Carlsson.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons