Annons

Klart fall för Leovegas

Spelsektorn har backat kraftigt efter att spellicensen infördes i Sverige.
Rapporterande Leovegas går nu åt samma håll och rasar nästan sju procent på dagens rapport.
Vd:n tror på en utslagning inom branschen som en effekt av spelregleringen.
Ekonomi • Publicerad 14 augusti 2019
Leovegas redovisar en ökad vinst. Arkivbild.
Leovegas redovisar en ökad vinst. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/TT/AP

Spelbolaget Leovegas var sist ut av de större spelbolagsaktörerna att rapportera andra kvartalets resultat.

Vinsten för perioden landade på 7,9 miljoner euro, betydligt bättre än samma period föregående år (7,1 miljoner euro). Omsättningen steg samtidigt till 94,4 miljoner euro, jämfört med 87,4 miljoner euro.

Annons

Det som dock först såg ut att bli en riktig kursraket med en uppgång på åtta procent vid börsens öppning har dock vänt tvärt under förmiddagen.

Svag utveckling

Vid 11-tiden var i stället aktien ned 7,3 procent och presterar därmed klart sämre än Stockholmsbörsen i genomsnitt.

– Det är lite underligt. Rapporten var bra. Samtidigt har aktien gått bra de senaste månaderna så det kan handla om vinsthemtagning. Sedan signalerar bolaget att marknadsföringskostnaderna kommer stiga under nästa kvartal, säger Hjalmar Ahlberg, analytiker vid Kepler Cheuvreux.

Vd:n Gustaf Hagman i sin tur bedömer att Leovegas tar andelar på den svenska marknaden efter att krav på spellicens infördes vid årsskiftet men medger att det finns svårigheter.

– Vi är ödmjuka för det är en utmanande miljö där det finns en hel del oklara direktiv, framförallt vad som gäller beträffande marknadsföring. Men vi har lyckats navigera väldigt väl i den här miljön, säger han om utvecklingen på den svenska marknaden.

– Vi har dock en lång erfarenhet av en reglerad marknad då vi varit verksamma på sju sådana, det är inte alla spelbolag som har det.

Uppköp på gång

I mitten av juli månad hade 86 bolag aktiva spellicenser i Sverige, samtidigt har en rad olika bolag fått varningar och sanktionsavgift för brott mot spellagen.

Ett exempel är Ninja Casinos ägare Global Gaming som fick se sin spellicens indragen.

Såväl Gustaf Hagman som analytikern Hjalmar Ahlberg bedömer att det inom en snar framtid kommer att ske uppköp och utslagningar när flera bolag kämpar för att positionera sig på spelmarknaden.

Leovegas vd jämför med utvecklingen på den danska marknaden där regleringen skedde 2014. Från att i början ha varit ett 80-tal bolag hade man inom något års tid gått ned till hälften gällande bolag med licens.

Annons

– Jag tror det kan gå ännu snabbare här i Sverige. Vi ser ett antal aktörer som har lämnat och även fått indraget tillstånd. Det sänder signaler, säger Gustaf Hagman.

Däremot överväger bolaget inte i nuläget att ge sig in på den amerikanska marknaden som öppnat upp för spel, bland annat i delstaterna New Jersey och Pennsylvania.

– Vi är avvaktande. Det är svåra kommersiella villkor vilket gör att vi väljer att stå vid sidlinjen i avvaktan på att det öppnas upp möjligheter i flera andra stater.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons