Annons

Ökning av rån mot unga

Brott • Publicerad 17 augusti 2019
Under årets första sex månader har polisen fått in 1|247 anmälningar om rån mot ungdomar. Arkivbild.
Under årets första sex månader har polisen fått in 1|247 anmälningar om rån mot ungdomar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

De senaste åren har det skett en ökning av rån mot unga, rapporterar . År 2015 anmäldes 1 084 rån mot personer under 18 år vilket kan jämföras med de 1 896 anmälningar som gjordes förra året. Och trenden ser ut att hålla i sig. Under innevarande års första hälft har 1 247 anmälningar om rån mot ungdomar kommit till polisen.

– Det kan vara fråga om en överflyttning från rån mot äldre och mot butiker där man tidigare kunnat få tag på kontanter. Det har blivit svårare och då ger man sig på en grupp som inte kan skydda sig lika bra. De har också det andra ungdomar vill komma åt som mopeder, telefoner och smycken, säger Sven Granath, kriminolog på Polismyndigheten, till SVT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons