Olaglig arbetskraft hos fiskeföretag

Norrbotten • Publicerad 15 oktober 2019
Arbetare klämmer löjan på den åtråvärda löjrommen. Arkivbild.
Arbetare klämmer löjan på den åtråvärda löjrommen. Arkivbild.Foto: Susanne Lindholm/TT

Över hälften av den kontrollerade personalen hos fiskeriföretag i Norrbotten saknade tillstånd att arbeta i Sverige. Det visar polisens granskning av verksamheten, mitt i pågående löjfiske.

Av de 40 personer som kontrollerades saknade 26 arbetstillstånd. Enligt polisen handlar det inte om personer som är EU-medborgare.

– Jag vill inte gå närmare in på detaljer, men det är bland annat thailändare, säger Elin Lundmark, gruppchef för gränspolisen i region Nord till SVT Norrbotten.

Kontrollerna genomfördes den 8 oktober och riktades mot företag inom fiskerinäringen i Norrbottens län. Inspektionerna var en samordnad insats av Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Migrationsverket.

I samtliga 26 ärenden har gränspolisen fattat beslut om avvisning. De berörda har två veckor på sig att lämna Sverige frivilligt.

En förundersökning gällande brott mot utlänningslagen är inledd.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.