Omfattande oljeförorening kartlagd i Danmark

Danmark • Publicerad 10 oktober 2019
Himmark Strand vid Nordborg i södra Danmark, som förorenades kraftigt av dumpandet av avfall vid platsen i mitten av 1900-talet. Bilden togs i september i år.
Himmark Strand vid Nordborg i södra Danmark, som förorenades kraftigt av dumpandet av avfall vid platsen i mitten av 1900-talet. Bilden togs i september i år.Foto: Lene Esthave/Ritzau/TT

Dumpning av avfall vid en strand i Danmark har visat sig ha fått långt värre konsekvenser än man tidigare trott.

Spår efter totalt 300 ton av olika former av oljeföroreningar har hittats längs med Himmark Strand i södra Danmark när platsen nu undersökts ordentligt.

Undersökningen inleddes efter det att stickprover i september visade på stora mängder av det cancerframkallande ämnet vinylklorid. Efter fyndet har badförbud införts vid stranden och myndigheterna avråder från fiske i området.

Det var företaget Danfoss som, med myndigheternas tillåtelse, under 1950- och 60-talet dumpade stora mängder avfall vid platsen. Det bestod bland annat av klorerade lösningsmedel och olika oljeämnen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.