Annons

Trump höll sig undan allmänheten i Ohio

På sin resa till platser drabbade av den gångna helgens massakrer har USA:s president Donald Trump och hans fru Melania landat i El Paso, Texas. Vid besöket i Dayton i Ohio tidigare under dagen mötte presidentparet räddningstjänst och anhöriga bakom stängda dörrar på ett sjukhus.
USA • Publicerad 7 augusti 2019
En minnesplats för de 22 som dog i helgens masskjutning i El Paso i Texas.
En minnesplats för de 22 som dog i helgens masskjutning i El Paso i Texas.Foto: Andres Leighton/AP/TT

När presidentplanet landade i Ohio möttes paret Trump av flera politiska och militära dignitärer, bland andra guvernör Mike DeWine och Daytons borgmästare Nan Whaley, .

En mängd demonstranter hade också samlats i staden. Med undantag för enstaka Trumpsupportrar var skyltarna och slagorden kritiska mot presidenten och vapenlagarna.

Annons

Några passade också på att pika Trump, som i måndags hänvisat till "de som dog i Toledo" när han pratade om skjutningen i Dayton. Toledo ligger 24 mil norr om Dayton.

"Välkommen till Toledo!" stod det på några av demonstranternas skyltar. "President Cheeto (ostbåge), we're not Toledo!" löd ett annat budskap.

"Borde inte komma hit"

Under sitt besök i Dayton gjorde presidentparet inga framträdanden inför allmänheten. De besökte vård- och räddningspersonal och några av offrens anhöriga bakom stängda dörrar på sjukhuset.

Efter drygt tre timmar gick de åter ombord på presidentplanet och flög till El Paso, platsen för masskjutningen där 22 personer dödades i lördags, ett halvt dygn innan 9 offer plus gärningsmannen dödades i Dayton. I Texas har resan på förhand mötts av stark kritik.

– Han borde inte komma hit när vi sörjer, säger Veronica Escobar, demokratisk kongressledamot från området, .

Escobars företrädare i kongressen, presidentaspiranten Beto O'Rourke, går ännu längre. Han – och flera med honom – anklagar president Trump för att elda på rasism och hat i landet:

"Det finns ingen plats för honom här", skriver O'Rourke, som bor i just El Paso, på Twitter.

El Pasos republikanske borgmästare Dee Margo är inte heller entusiastisk över Trumps besök, men har sagt att Trump ändå välkomnas eftersom han är landets president.

Främlingsfientligt manifest

Skytten i El Paso misstänks ha publicerat ett främlingsfientligt manifest som i synnerhet var riktat mot latinamerikaner kort före dådet. Flera bedömare kopplar det till Trumps upprepade uttalanden om en "invasion" vid USA:s södra gräns samt att presidenten bland annat kallat mexikaner för kriminella och våldtäktsmän

Att bygga en gränsmur mot Mexiko var ett av hans mest framträdande vallöften – och försöken att bygga ut de gränsbarriärer som redan finns mot Mexiko är fortfarande mycket populära bland hans anhängare.

Annons

Efter masskjutningarna har Trump fördömt rasism, fanatism och vitmaktgrupper, men har han bland annat häcklat Beto O'Rourke för dennes förnamn som han påstår är förfalskat med syfte att indikera påbrå från spansktalande.

USA:s president har också fört fram att gärningsmannen i Ohio hade politiska vänstersympatier. Utredare har snarare framhållit att den unge mannen verkar ha drivits av våldsfixering och kvinnohat.

Joel Malmén/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons