Ordkriget mellan USA och Iran trappas upp

Iran • Publicerad 9 april 2019
Hårda tongångar mellan Trump och Rohani. Arkivbild.
Hårda tongångar mellan Trump och Rohani. Arkivbild.Foto: CAROLYN CASTER/VAHID SALEMI/AP

Hårda ord haglar mellan Iran och USA efter att Vita huset meddelat att de planerar att terrorstämpla det iranska revolutionsgardet nästa vecka.

– Vem är ni att stämpla revolutionära institutioner som terrorister, säger Irans president Hassan Rohani i ett direktsänt uttalande i statlig tv.

– Ni vill använda terroristgrupper som redskap mot nationerna i regionen. Ni är ledare för världens terrorism, fortsätter han.

Irans nationella säkerhetsråd uppgav kort efter USA:s besked att de stämplar USA:s väpnade styrkor som en terrororganisation – vilket de tidigare hotat med att göra om USA terrorstämplar revolutionsgardet.

"Denna hittills unika åtgärd, som leds av utrikesdepartementet, slår fast det faktum att Iran inte bara är en statssponsor av terrorism, utan att revolutionsgardet aktivt delar i, finansierar, och uppmuntrar terrorism", skrev Trump i ett pressmeddelande från Vita huset i måndags.

Saudiarabien och Israel har välkomnat USA:s besked.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.