Annons

Oscar Wildes stulna ring hittad av konst-Indy

En stulen guldring som varit en gåva från den irländske författaren Oscar Wilde är återfunnen. Dramats hjälte är återigen nederländske Arthur Brand – även känd som konstvärldens Indiana Jones.
Kultur • Publicerad 16 november 2019
Den graverade guldringen formad som ett bälte var försvunnen i flera år innan "konstvärldens Indiana Jones" spårade den i Londons undre värld.
Den graverade guldringen formad som ett bälte var försvunnen i flera år innan "konstvärldens Indiana Jones" spårade den i Londons undre värld.Foto: John Thys/AFP/TT
Oscar Wilde och hans studiekamrat gav ringen till en gemensam vän och lät ingravera orden "Kärleksgåva, till en som önskar kärlek" på grekiska. Arkivbild.
Oscar Wilde och hans studiekamrat gav ringen till en gemensam vän och lät ingravera orden "Kärleksgåva, till en som önskar kärlek" på grekiska. Arkivbild.Foto: TT
Tidigare i år lyckades Arthur Brand lokalisera Picassomålningen "Porträtt av Dora Maar" efter en fyra år lång undersökning. Arkivbild.
Tidigare i år lyckades Arthur Brand lokalisera Picassomålningen "Porträtt av Dora Maar" efter en fyra år lång undersökning. Arkivbild.Foto: AP/TT

Ringen i 18 karats guld, formad som ett bälte med spänne, gavs 1876 som present av Oscar Wilde och hans studiekamrat Reginald Harding till deras gemensamme vän William Ward. Tillsammans med sina initialer lät de unga männen gravera in orden "Kärleksgåva, till en som önskar kärlek" på grekiska.

Tidigare fanns den utställd på Magdalen College vid universitetet i Oxford, där den kände dandyn studerade.

Annons

Men 2002 bröt sig en berusad före detta städare vid universitetet in i lokalerna och plockade med sig ringen. Mannen påstod senare att han ha sålt den vidare till en skrothandlare för en bråkdel av värdet. Sedan upphörde alla spår, och man fruktade att dyrgripen smälts ned.

Kan varit del av rekordbyte

Men 2015 fick den nederländske konstdetektiven Arthur Brand fick upp vittringen. I de dunklare hörnen av konstvärlden ryktades om en viktoriansk guldring med "skrift på ryska". Han förstod vilket föremål det handlade om.

Tillsammans med en antikhandlare och kontakter i Londons undre värld lyckades Brand till slut spåra ringen och förhandla fram ett överlämnande.

Och Oscar Wildes gamla kärleksgåva hade sannolikt fortfarande varit försvunnen om det inte vore för en annan stöld, tror han.

Ryktena om ringen började nämligen cirkulera några veckor efter den omtalade kuppen i Londons juvelerardistrikt Hatton Garden påsken 2015.

"Stycke engelsk humor"

Tjuvarna, som senare döptes till "Farfarsgänget" på grund av sin relativt höga ålder, borrade sig in i ett underjordiskt valv och kom över smycken och andra föremål till ett värde av motsvarande 180 miljoner kronor. Stöten har beskrivits som det största inbrottet i brittisk rättshistoria. Trots att nio gärningsmän hittills dömts för brottet saknas fortfarande en stor del av bytet. Arthur Brand är övertygad om att ringen fanns bland stöldgodset.

– Jag fick ta emot ringen mitt framför Hatton Garden Safe Deposit, vilket jag tyckte var ett stycke engelsk humor, säger han.

Ringen, som vid försvinnandet för snart 20 år sedan värderades till motsvarande 430 000 kronor, ska lämnas tillvaka till Magdalen College vid en mindre ceremoni 4 december.

Författaren och forskaren Arthur Brand har blivit internationellt känd för sin goda näsa för stulen konst på vift. Tidigare i år har han både snokat rätt på en Picassomålning som försvann från en saudisk lyxjakt 1999 samt hittat två tusenåriga spanska stenreliefer i en brittisk trädgård. Förra året återbördade han 1 600 år gammal mosaik till en bysantinsk kyrka på Cypern.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons