Peter Handke persona non grata i Kosovo

Litteratur • Publicerad 11 december 2019
Peter Handke, 2019 års Nobelpristagare i litteratur, är inte längre välkommen i Kosovo eller Bosnien och Hercegovinas huvudstad Sarajevo.
Peter Handke, 2019 års Nobelpristagare i litteratur, är inte längre välkommen i Kosovo eller Bosnien och Hercegovinas huvudstad Sarajevo.Foto: Anders Wiklund/TT

Kosovo har förklarat Peter Handke som persona non grata i protest mot att den österrikiske författaren tilldelades året Nobelpris i litteratur.

"I dag har vi bestämt oss för att deklarera att Peter Handke inte är välkommen i Kosovo. Han är en non grata-person från och med i dag", skriver Kosovos utrikesminister Behgjet Pacolli i ett uttalande som publicerades på Facebook på onsdagen.

Landet följer därmed Bosnien och Hercegovinas huvudstad Sarajevo, vars politiska styre tidigare under onsdagen tog ett enhälligt beslut om att förklara författaren som icke välkommen i staden.

Nyligen sade Handke i en intervju att han planerar att besöka Bosnien och Hercegovina nästkommande år.

"Hans eventuella besök i vårt hemland skulle leda till ytterligare vrede och förnedring av alla offer", står det i beslutet.

Sarajevos politiska styre motiverar beslutet med Peter Handkes stöd till Serbiens tidigare president Slobodan Milosevic, som stod åtalad för bland annat folkmord och krigsbrott i forna Jugoslavien på 1990-talet. De menar även att Handke förnekar folkmordet i Srebrenica 1995.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.