Annons

Poeter får ersättning för dödsannonsdikter

Att använda sig av en dikt eller vers för att illustrera en dödsannons när en nära anhörig går bort är vanligt. Men det är inte lika vanligt att upphovspersonen får betalt.
Litteratur • Publicerad 4 september 2019
Upphovspersonerna till dikter i dödsannonser har länge varit utan ersättning, men nu har ett avtal slutits som ska ge poeterna ersättning.Foto: Ann Edliden/TT

Nu har ett avtal tecknats mellan Sveriges begravningsbyråers förbund (SBF) och Administration av litterära rättigheter i Sverige (ALIS), som ska se till att poeter som skrivit de dikter som används får ersättning.

Frågan har varit omdiskuterad länge och enligt SBF har man uppmanat sina anslutna byråer att inte föreslå skyddade verk i dödsannonser, utan erbjudit exempelvis verser ur bibeln de senaste åren. Trots detta används ändå upphovsskyddade dikter i hög utsträckning.

Annons

"Juridiskt sett har det här varit otillåtet. Vi förstår att man inte vill bråka med sörjande om en vers i en annons men om vi vill ha litteraturen och poesin behöver faktiskt de som skapar den, och ofta har det som enda levebröd, ha ersättning för sitt arbete varje gång det används. I vårt samhälle är systemet med upphovsrätt en viktig del i att hålla litteraturskapandet vid liv," säger ordförande för ALIS, Eduard Pröckl, i ett pressmeddelande.

Administrationen kommer att skötas genom webbplatsen familjesidan.se, där de som annonserar på sidan får upphovsrätten reglerad. Det innebär att alla dikter som publiceras genom en auktoriserad begravningsbyrå får upphovsrättspengar. Om dödsannonserna i stället går direkt via tidningen som publicerar dem gäller inte avtalet.

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons