Annons

Manifestation i Oslo mot muslimhat

Ett 50-tal poliser håller på att kartlägga den mord- och terrormisstänkte Philip Manshaus aktiviteter på internet.
Samtidigt deltog ett stort antal människor under onsdagskvällen i en manifestation mot muslimhat i centrala Oslo.
Norge • Publicerad 14 augusti 2019
En manifestation mot muslimhat hölls på onsdagskvällen i centrala Oslo.
En manifestation mot muslimhat hölls på onsdagskvällen i centrala Oslo.Foto: rn E. Borgen/Scanpix/TT

Polisen har beslagtagit den misstänkte 21-åringens datorer och hårddiskar.

– Det finns grund till att tro att han har inhämtat mycket av sina kunskaper och åsikter därifrån, sade polisadvokat (åklagare) Pål-Fredrik Hjort Kraby, vid en presskonferens.

Annons

Polisen arbetar också med att försöka ta reda på hur Manshaus 17-åriga styvsyster dödades.

– Det finns en tidsrymd på två timmar när hon kan ha dödats, från den sista kontakten med familjen till att polisen larmades, säger Kraby.

Extra säkerhet

Polisen i Norge har beslutat att förlänga de extra säkerhetsåtgärder som infördes i samband med angreppet i moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum under helgen. Det finns dock inga indikationer på att risken för nya dåd i Norge ökat.

– Men vi har ett intryck av att befolkningen har behov av och önskar extra närvaro och trygghetsskapande arbete från polisens sida även under dagarna efter att (den muslimska) storhelgen id al-adha har avslutats, säger Knut Smedsrut vid polisen.

Under onsdagskvällen samlades ett stort antal deltagare utanför Stortinget i Oslo i en manifestation mot muslimhat.

– Det är viktigt att samlas och visa att vi är fler än det fåtal som ägnar sig åt hat, hot och terror, säger politikern Laial Janet Ayoub från det socialdemokratiska Arbeiderpartiet.

Moskén stängd

Vid al-Noor Islamic Centre har församlingen fått tillbaka moskén efter polisens undersökningar. En invändig inspektion har gjorts av byggnaden, som tills vidare kommer att vara stängd för medlemmarna.

– Det finns en del skador som måste repareras och praktiska saker som måste ordnas, säger styrelsemedlemmen Irfan Mushtaq till NTB.

Flera skott avlossades inne i moskén i lördags, men angreppet avvärjdes av besökare. Den 21-årige Philip Manshaus sitter häktad för attacken, som rubriceras som mordförsök och terrorbrott.

Han och en moskébesökare fick lindriga skador i samband med händelsen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons