Polisförbundet: Gör om polisutbildningen

Utbildning Artikeln publicerades
Lena Nitz, Polisförbundets ordförande, vill att polisutbildningen ska bli treårig.
Foto: Christine Olsson/TT
Lena Nitz, Polisförbundets ordförande, vill att polisutbildningen ska bli treårig.

Hundratals platser står tomma när polisutbildningen sätter i gång efter årsskiftet. En snabbare antagningsprocess införs nästa år, men det räcker inte enligt Polisförbundet.

Polisförbundet oroas över att bara 651 av polisutbildningens 1 020 platser är fyllda till vårterminen. För att fler ska söka sig till polisen krävs att politikerna satsar mer på poliskåren framöver, menar Lena Nitz.

– I dag är det mycket prat om hårdare tag och hårdare straff, vilket kan vara fullt motiverat, men det hörs alldeles för lite om satsningar på poliskåren, säger hon.

Ny utbildning

Enligt Lena Nitz krävs högre löner, bättre villkor och bättre utvecklingsvägar inom myndigheten för enskilda poliser. Från och med nästa år förändras antagningsprocessen så att det går att söka till utbildningen när som helst under året. Men det räcker inte enligt Polisförbundet.

– Polisutbildningen måste göras om till en treårig högskoleutbildning som leder till en yrkesexamen. Att utbilda sig till polis ska inte kännas som en återvändsgränd, säger Lena Nitz.

I dag ges den fem terminer långa polisutbildningen på universitet och högskolor, men alla studenter får inte en akademisk examen.

– Vi har gjort en undersökning bland unga vuxna och den visar att man missar en stor grupp som väljer bort utbildningen eftersom man inte får en akademisk examen.

Gigantisk utmaning

När Mattias Dejke, nationell tillväxtsamordnare för Polismyndigheten, får frågan om en treårig utbildning säger han att man arbetar utifrån myndighetens tilldelade medel.

– När vi går mot 2024 och målet med 10 000 fler poliser så utgår vi från den grundutbildning vi har nu. Men vi har också det vi kallar för funktionsinriktad polisutbildning, ett komplement som vänder sig till specialister.

Utbildningen riktar sig till personer med förkunskaper och erfarenheter inom specifika områden, som exempelvis it-forensiker och civila utredare. Hittills har antalet sökande inte varit jättestort, men Mattias Dejke tror att det kommer att ändras.

– Vi är inne på vår tredje antagning, och vi kommer sannolikt att behöva öka antalet utbildningsplatser framöver.

Målet 10 000 nya poliser till 2024 är en gigantisk utmaning enligt Polisförbundets Lena Nitz.

– Nu går tiden, vilket gör att det blir allt svårare att nå målet. Därför måste regeringen och polismyndigheten kunna säga vad de är beredda att göra för att öka yrkets attraktivitet, säger hon.

Fakta

Fakta om polisutbildningen

Polisutbildningen omfattar fem terminers heltidsstudier. I utbildningen ingår en sex månaders aspiranttjänstgöring i en polisregion. Utbildningen finns på fem orter i Sverige och går även att läsa på distans.

Teoretiska studier varvas med praktik genom övningar, fältstudier och färdighetsträning som i vissa delar ställer krav på fysisk förmåga. Oavsett studieort i landet gäller samma utbildningsplan.

Källa: Polismyndigheten

Visa mer...