Polska hushåll får konvertera bolån

Ekonomi • Publicerad 3 oktober 2019
Polska hushåll kan begära att bolån i schweizerfranc konverteras till zlotylån, enligt ett utslag i EU-domstolen. Arkivbild.
Polska hushåll kan begära att bolån i schweizerfranc konverteras till zlotylån, enligt ett utslag i EU-domstolen. Arkivbild.Foto: Alik Keplicz/AP/TT

EU-domstolen har gett klartecken för polska hushåll att begära av polska domstolar att bolån i schweiziska franc ska konverteras till lån i den polska valutan, zlotyn.

Enligt Polens finansmyndighet är de polska bankerna väl rustade för att hantera följderna av domslutet.

Omkring 700 000 polska hushåll har sedan snart 20 år tillbaka bolån i schweiziska franc. När lånen togs lockades de av lägre räntor. Och i dagsläget utgörs nästan en tredjedel av den totala stocken bolån i Polen av lån i utländsk valuta eller motsvarande 124 miljarder zloty (drygt 300 miljarder kronor).

Problemet för hushållen som tagit bolån i schweizerfranc är att den polska valutan, zlotyn, sedan Lehman Brothers-kollapsen 2008 har tappat 85 procent av sitt värde mot den schweiziska valutan. Detta innebär en rejäl valutasmäll för hushållen ovanpå räntor och amorteringar.

Liknande problem har tidigare pressat banksektorn i länder som Ungern, Rumänien och Kroatien. Men i Polen har än så länge inga eftergifter gjorts till de hårt pressade hushåll vars bolånekostnader skenat uppåt när zlotyns värde rasat mot den schweiziska francen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.