1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Riksåklagaren: Tystnadskulturen måste brytas

Riksåklagare Petra Lundh vill pröva nya sätt för att få fram vittnen mot de kriminella gängen.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) anländer till Rosenbad för att fortsätta riksdagspartiernas samtal om gängkriminalitet.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Riksåklagare Petra Lundh och rikspolischef Anders Thornberg deltog på onsdagen på regeringens partisamtal om gängkriminaliteten. Där presenterade de sina önskelistor över vad som behövs för att stoppa våldet.

Lundh betonade vikten av att få människor i kriminella miljöer att vittna.

– Det är ingen som vill prata i de här miljöerna, eller i varje fall väldigt få, säger hon.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Anonyma vittnen

Lundh vill bland annat att regeringen genomför ett utredningsförslag om att misstänkta som medverkar i utredningar om egen brottslighet ska kunna få straffrabatt.

– Det tycker vi är en viktig pusselbit, säger Petra Lundh.

Åklagarmyndigheten anser också att ett kronvittnessystem absolut bör utredas. Lundh tycker att situationen nu är så allvarlig att även ett system med anonyma vittnen åtminstone bör övervägas.

– Det här ju naturligtvis kontroversiellt och måste göras på ett rättssäkert sätt, säger Lundh.

Hon påpekar att möjligheten till anonyma vittnen finns i Norge, Danmark och Finland, där den bara används i mycket speciella fall. Lundh vill även se att vittnesskyddet stärks.

Försenat förslag

Därutöver efterlyser Åklagarmyndigheten möjlighet till hemlig dataavläsning för att polisen ska kunna läsa av krypterad kommunikation mellan misstänkta. Det är ett förslag som regeringen utlovat sedan 2015 och som nu aviseras till december 2019.

Lundh ser också behov för polisen att lättare kunna genomföra husrannsakan i it-miljö, till exempel genom att på distans få ta sig in i en misstänkts dator.

På Åklagarmyndighetens önskelista finns dessutom att straffrabatten för unga brottslingar 18–21 år slopas för grova brott och att straffen för dem som förmår unga under 18 år att begå brott skärps kraftigt.

Ytterligare önskemål är att politikerna gör det lättare för rättsväsendet att komma åt kriminellas förmögenheter som kommer från brott.

Snabbaste sättet

Rikspolischef Anders Thornberg uppmanade politikerna att befria polisen från arbetsuppgifter som stjäl tid från arbetet med gängkriminaliteten.

– Det är det enskilt snabbaste sättet att öka vår kapacitet, säger rikspolischefen.

Han pekar på att poliser i dag får lägga tid på att transportera frihetsberövade, berusade, personer med psykisk ohälsa och omhändertagna djur.

Under lång tid har rikspolischefen efterlyst mer effektiva förebyggande insatser från exempelvis skola och socialtjänst, för att stoppa nyrekryteringen till gängen.

– Unga står på kö för att gå in i gängen, säger Thornberg.

Han betonar särskilt vikten av att unga lagöverträdare möts av konsekvenser tidigt.

Regeringens lista

På mötet på regeringskansliet presenterade även justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg sina förslag inför de förhandlingar som nu ska starta med V, MP, C, L, KD och M.

Bland dem finns inte några förslag om utredning om anonyma vittnen eller slopad straffrabatt för unga 18-21 år. Justitieminister Morgan Johansson (S) har dock tidigare sagt att man vill slopa straffrabatten.

En utredning av ett kronvittnessystem och skärpta straff för dem som hotar vittnen finns däremot med.

Inte nöjd

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell är inte nöjd med regeringens lista. Han pekar på att man redan är överens om många av regeringens förslag sedan tidigare , eller så har riksdagen uppmanat regeringen att genomföra dem för länge sedan.

– Vi har väldigt lång väg att vandra om vi ska bli överens, säger Forssell.

Justitieministern låter mer optimistisk.

– Det finns ett stort antal förslag där vi har gemensam grund. Spännvidden mellan partierna är inte särskilt stor, säger Morgan Johansson.

Läs mer

Reportage:

När Alvesta kommunhus byggdes: Gasmaskiner sattes på taket för att spruta eld

En extravagant livsnjutare som levde i lyx och flärd, en överklassman från en oljefamilj i Malmö som kom körande i en sportbil till Alvesta 1949. Nu har boken om Claes Knutsson kommit.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länen.

Granskning: Miljö på djupet – del 2

Har sex elbilar: 76 dieselbilar ska bort – på fem år

I dag drivs 76 av fordonen på diesel, av totalt 123 stycken.

Lakers på is

Emil om gruppdynamiken: ”Vi triggar igång varandra”

Växjö Lakers #14 har dragit lärdom av fjolåret.

Krönika • ”Djupt orättvis tortyr av idrott och kultur”

Enestubbe: Släpp in publiken på våra arenor – nu!

Idrott och kultur har tagits som gisslan av regeringen.

Lakers på is

Frälsaren är hemma: ”Det känns annorlunda nu”

Robert Rosén är förberedd på vad som väntar honom.