Annons

Projekt ska granska salafism i Sverige

Samhälle • Publicerad 5 augusti 2019
Projekt ska bland annat granska den digitala grenen av salafism. Arkivbild.
Projekt ska bland annat granska den digitala grenen av salafism. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Ett nytt projekt från Försvarshögskolan ska granska hur salafism påverkar svenska städer, rapporterar

Salafism är en ortodox form av islam som inte är våldsbejakande i sig, men som enligt terrorforskare kan vara en grogrund för våldsbejakande extremism.

Annons

– Vi kommer att titta på dels den digitala grenen, hur den internationella salafistiska miljön påverkar Sverige. Vi kommer även kolla på hur lokalsamhället påverkas, vilka nationella och lokala motåtgärder som kommer behövas, säger Filip Ahlin, analytiker på Försvarshögskolan till Sveriges Radio.

Forskningsgruppen kommer att titta på de områden som polisen kallar utsatta eller särskild utsatta områden. Projektet kommer att pågå till 2021 och finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Bland annat ska man undersöka vilka förebyggande åtgärder som kan tas till för att undvika att människor som befinner sig i kriminella miljöer radikaliseras.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons