Public service-propaganda befaras i Burundi

Burundi • Publicerad 15 juli 2019
Burundis president Pierre Nkurunziza har utsett en politisk allierad till chef för landets public service-bolag.
Burundis president Pierre Nkurunziza har utsett en politisk allierad till chef för landets public service-bolag.Foto: Berthier Mugiraneza/AP/TT

Ordföranden för Imbonerakure, ungdomsförbund till Burundis regeringsparti CNDD-FDD, har utsetts till chef för landets statliga mediebolag RTNB. Nu oroar sig den politiska oppositionen för att public service-bolaget ska bli en propagandakanal.

– RTNB är det enda rikstäckande mediet i Burundi. Att tillsätta ordföranden för Imbonerakure som har nära band med armén, polisen och underrättelsetjänsten har konsekvenser, säger Léonce Ngendakumana från oppositionspartiet Frodebu.

Beslutet tillkännagavs genom ett dekret signerat av Burundis president Pierre Nkurunziza.

Den förre rebelledaren kom till makten 2005, efter att landet gått igenom ett blodigt inbördeskrig, och ändrade 2015 grundlagen för att kunna sitta kvar en tredje mandatperiod. Han har dock lovat att verkligen lämna sin post i anslutning till valet 2020.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.