Annons

Pudas hjälte för Skellefteå – sänkte Leksand

Först en lobb, sedan ett dundrande direktskott.
Två skott från Skellefteåbacken Jonathan Pudas gav lika många mål och blev avgörande när Leksand besegrades med 3–2 i SHL.
Ishockey • Publicerad 7 december 2019
Skellefteås Jonathan Pudas gratuleras efter 2–1-målet mot Leksand.
Skellefteås Jonathan Pudas gratuleras efter 2–1-målet mot Leksand.Foto: Erland Segerstedt/TT

– Stundtals spelade vi inte alls bra, stundtals lite bättre. Men vi behövde en seger här hemma. Tre poäng är det viktigaste, säger Pudas, som inledde målskyttet med ett höstlöv från blålinjen som singlade in bakom en skymd Janne Juvonen i Leksands mål.

I den förra hemmamatchen stod han för ett lika löst skott som också gick i mål.

Annons

– En ny specialare, säger backen och ler.

– Nä, men vi har pratat en del om att kasta in puckar på mål. Det är bara att njuta när de går in.

Hans andra mål var av lite grövre kaliber och avgjorde matchen.

"Skönt"

Målet kom i numerärt överläge efter 14.29 i den tredje perioden. Skellefteå har de senaste matcherna producerat bra i powerplay men i den här matchen blev power play-spelet för lättläst och ensidigt till att börja med.

Men i femte försöket, när det som bäst behövdes, hittade Joakim Lindström fram med en passning rakt genom boxen där Jonathan Pudas med en stenhård isare kunde dundra in 3–2.

– En bra passning från "Jocke". Skönt att se den gå in, säger Pudas.

Efter en lång rad av förluster dessförinnan kom Leksand till spel i den här matchen med färska två segrar i ryggen och tog också ledningen i början av den andra perioden.

Två oväntade och oförtjänta mål av Skellefteå i slutet av mittenrundan vände upp och ner på det som såg ut att kunna bli tredje raka för dalkarlarna.

Leksands tränare Roger Melin såg sitt lag göra en bra match, ta ledningen med 1–0 och i det längsta spela bättre än Skellefteå.

"Patetiskt"

Så kom den sista utvisningen för fasthållning på den unge lovande backen Filip Johansson och förstörde allt. Den höll Melin inte alls med om.

Annons

– Patetiskt att de gnäller till sig en utvisning. Pinsamt att det ska avgöras på det sättet, säger Roger Melin om utvisningen på backen som mycket väl kunde ha kommit med i JVM-laget.

Dit får däremot Skellefteås Philip Broberg åka, backen som var inblandad i matchens båda första mål.

Först tog han hand om samma spelare som backkollegan Petter Granberg så att Leksands Mattias Ritola helt omarkerad kunde göra 1–0. Sedan tog 18-åringen revansch när han i slutet av öppningsperioden spelade fram Oscar Möller till 1–1-målet.

– Första målet var lite misskommunikation mellan mig och "PG". Det är sådant som händer i ishockey. Skönt sedan att kunna hjälpa till vid 1–1-målet. Då small det rejält från Oscar, säger Broberg, som trots sin ringa ålder ser fram emot sitt andra junior-VM i mellandagarna.

Senast tog det slut i kvartsfinalen.

– Vårt mål är att ta guld, inget annat. Det är det vi ska gå för, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons