Annons

Pundlyft efter minskad oro för hård brexit

Det brittiska pundet lyfter till den högsta kursen mot dollarn på sju veckor. En minskad oro för att det ska sluta med brexit utan avtal i slutet av oktober ligger bakom utvecklingen.
Ekonomi • Publicerad 13 september 2019
John Bercow, talman i underhuset i det brittiska parlamentet, utlovar kreativa lösningar för att förhindra brexit utan avtal.
John Bercow, talman i underhuset i det brittiska parlamentet, utlovar kreativa lösningar för att förhindra brexit utan avtal.Foto: Alastair Grant AP/TT

Mot dollarn lyfter pundet till 1:24 dollar per pund, den högsta noteringen sedan 26 juli. Mot euron är uppgången något mjukare.

Pundet blir dyrare även räknat i kronor. På kursen 11:89 kronor per pund har den brittiska valutan blivit 3,5 procent dyrare på en månad.

Annons

Pundet har sedan folkomröstningen om brexit i juni 2016 rasat 17 procent mot dollarn.

Blir svårt

Enligt Viraj Patel, valutastrateg på investmentbanken Arkera, är det många på marknaden som tidigare har satsat på att premiärminister Boris Johnson skulle kunna få till brexit utan avtal den 31 oktober som nu börjat inse att det verkar bli svårt.

– De inser nu att han inte kan leverera brexit utan avtal, säger Patel.

Utvecklingen följer bland annat på det att Boris Johnsons nordirländska stödparti DUP öppnat dörren för en lösning på frågan om gränsen mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland efter brexit, där vissa EU-regler kan få fortsätta gälla.

Gällande lag

Det brittiska parlamentet har lagstiftat mot ett EU-utträde utan ett avtal. Premiärminister Johnson har dock framhärdat med att han kommer att ta Storbritannien ut ur EU den 31 oktober, med eller utan ett avtal.

Enligt det brittiska parlamentets avgående talman John Bercow skulle brexit utan avtal utgöra ett brott mot gällande lag. Bercow har flaggat för att det kan bli aktuellt med kreativa lösningar i parlamentet för att se till att detta inte sker.

– Låt mig vara kristallklar: Den enda form av brexit vi kommer att få, när det nu blir av, kommer att bli en brexit som underhuset i det brittiska parlamentet uttryckligen stöder, sade han i ett anförande inför jurister på fredagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons