Annons

Putin om D-dagsnobben: "Inga problem"

Ryssland • Publicerad 6 juni 2019
"Inga problem", säger ryske presidenten Vladimir Putin om att inte ha bjudits in till minnesdagen av Dagen D i Frankrike.
"Inga problem", säger ryske presidenten Vladimir Putin om att inte ha bjudits in till minnesdagen av Dagen D i Frankrike.Foto: Yuri Kochetkov/AP/TT

Den uteblivna inbjudan till minnesdagen av Dagen D, som inträffade för 75 år sedan, verkar inte påverka Rysslands president Vladimir Putin.

– VI bjuder inte in alla till våra tillställningar. Varför skulle jag då bli inbjuden överallt? frågar sig presidenten.

Annons

Han upprepade även samma budskap som vid tidigare årsdagar om att västmakterna överdriver betydelsen av landstigningen vid Normandie. Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet utvecklar resonemanget:

– Det ska självklart inte överdrivas. Framför allt inte som man samtidigt förminskar Sovjetunionens enorma insats, utan vilken segern inte hade varit möjlig.

Över 150 000 allierade trupper landsteg vid Normandie i juni 1944 – ett år senare kapitulerade Nazityskland. Innan dess hade sovjetiska trupper tryckt tillbaka den tyska offensiven med målet att nå huvudstaden Moskva. Kriget krävde 27 miljoner ryska liv.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons