Annons

Rabbin protesterar mot nationalisthyllning

Polen • Publicerad 7 augusti 2019
Polens högste rabbin Michael Schudrich. Arkivbild.
Polens högste rabbin Michael Schudrich. Arkivbild.Foto: Alik Keplicz/AP/TT

Polens högste rabbin Michael Schudrich protesterar mot den hyllningsceremoni för den ultranationalistiska Swietokrzyska-brigaden som högerregeringen har bjudit in honom till.

"Jag ser det som en personlig förolämpning att ha blivit inbjuden", skriver han i ett brev till Jan Kasprzyk, Polens minister för krigsveteranfrågor.

Annons

Swietokrzyska-brigaden var under andra världskriget del av Nationella väpnade styrkan (NSZ), en underjordisk, antikommunistisk rörelse som stred mot såväl nazister som kommunister.

Brigaden, som utgjordes av 850 till 1 400 medlemmar, anklagas för att ha samarbetat med de tyska nazisterna mot Sovjetunionen när röda armén avancerade genom Polen framåt krigsslutet.

– Det finns så många andra polska hjältar, vi behöver inte välja dem som faktiskt dödade andra polacker, och i det här fallet många av judisk börd, säger Schudrich.

I februari 2018 orsakade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki en kritikstorm i Polen och Israel när han blev den förste regeringsföreträdaren att hylla Swietokrzyska-brigaden genom att lägga blommor på deras gravar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons