Annons

Rapport om vapenvila i Idlib

Syrien • Publicerad 1 augusti 2019
Hjälparbetare springer på en gata i Idlibprovinsen efter ett syriskt bombanfall. Bilden har tagits av den syriska hjälporganisationen Vita hjälmarna. ArkivbildFoto: AP/TT

Statliga syriska medier rapporterar att den syriska regeringen har gått med på en vapenvila i Idlibprovinsen i nordvästra delen av landet.

Regeringens villkor är att de olika rebellstyrkorna i området drar sig tillbaka från den buffertzon som var resultatet av en överenskommelse mellan Turkiet och Ryssland i september förra året, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Sana.

Annons

Buffertzonen skulle skydda området från en pågående regeringsoffensiv men i slutet av april i år inledde den syriska armén, stödd av Ryssland, en ny blodig offensiv mot det rebellkontrollerade området.

Rysslands Syriensändebud Alexander Lavrentjev välkomnade uppgörelsen som ska ha slutits under de Syriensamtal som inletts i Kazakstan mellan Ryssland, Turkiet och Iran. Det rapporteras träda i kraft redan under torsdagskvällen.

Några reaktioner från rebellsidan har inte kommit.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons