Annons

Regeringen agerar sent på pensionslarm

För nästan tre år sedan larmade Försäkringskassan regeringen – kraven för äldre sjukskrivna att beviljas förtidspension är för hårda.
Nu, 2020, lovar regeringen att tillsätta en utredning.
Politik • Publicerad 11 februari 2020
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) anser att reglerna för att få förtidspension är för hårda för äldre som slitit ut sig. Han aviserar en utredning. Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) anser att reglerna för att få förtidspension är för hårda för äldre som slitit ut sig. Han aviserar en utredning. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Fråga inte mig, jag har haft det här jobbet sedan i oktober, svarar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till TT, om varför regeringen inte har agerat sedan 2017.

Shekarabi säger att en utredning ska tillsättas i vår, direktiven är på gång.

Annons

I sitt brev i november 2017 varnade Försäkringskassan om att äldre sjukskrivna, och andra med mikroskopiska möjligheter att hitta jobb de kan klara, blir kvar i sjukskrivning. Reglerna säger att de ska söka jobb som finns i teorin men inte i verkligheten.

Försäkringskassan vädjade om att reglerna för förtidspension, eller sjukersättning som det numera heter, skulle ändras.

Fysiskt tunga

Utredningen som socialförsäkringsministern flaggar för ska inte bara ta upp reglerna för sjukersättning. Den ska även hantera aktivitetsersättning (tidsbegränsad sjukersättning för personer under 30 år) och frågor om någon form av tidigare pension för fysiskt tunga yrken.

– Det är inte hållbart att vända sig till medborgarna och säga att vi ska ha exakt samma krav på 64-åringen som på 20-åringen när det gäller rehabilitering och arbetsförmåga, när den ene är ett år från pensionsåldern, säger Shekarabi.

TT: Vad finns det för politiskt stöd för det?

– Det återstår att se. Men jag menar att de partier som har ingått pensionsöverenskommelsen är medborgarna skyldiga ett svar på vad som händer med dem som slitit ut kroppen.

När pensionsåldern flyttas uppåt och medborgarna förväntas arbeta längre blir behovet av en ventil för personer med tunga jobb akut, hävdar han.

– Vi är ett av de få länder som inte har några särregler för äldre i sjukersättningssystemet, säger Shekarabi.

I pensionsgruppen sitter sex av riksdagens åtta partier, förutom Socialdemokraterna även de fyra borgerliga partierna. På senare år har Miljöpartiet anslutit. Partierna träffas regelbundet för att följa upp och skruva i det pensionssystem de kom överens om i mitten av 1990-talet.

Anklagade Persson

Sedan mitten av 2000-talet har antalet personer som beviljas sjukersättning, tidigare förtidspension, sjunkit från bortåt 40 000 till omkring 7 000–8 000 per år. Den borgerliga Alliansen anklagade då, för 15 år sedan, den dåvarande socialdemokratiska regeringen under Göran Persson för att förtidspensionera bort arbetslösheten.

Annons

Efter Alliansregeringens tillträde skärptes kraven för att få sjukersättning. Det gjorde att antalet nya ja-beslut sjönk. Efter maktskiftet 2014 tog den nya S-ledda regeringen bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen, den så kallade stupstocken.

De båda ändringarna har lett till att de långa sjukfallen ökar och personer blir kvar i sjukskrivning.

– Det fanns en delvis befogad kritik kring hur de här försäkringarna fungerade i relation till människors arbetsförmåga. Men nu har vi rört oss åt den andra extremen, nu är det nästan omöjligt (att beviljas sjukersättning), hävdar ministern.

Efter Försäkringskassans brev till regeringen i november 2017, med krav på lagändringar, har även Riksrevisionen och regeringens egen utredare bett regeringen att se över reglerna. Än har inget hänt.

Inte bara ålder

Solveig Zander sitter i riksdagen och pensionsgruppen för Centerpartiet. Hon säger att det är uppenbart att en del människor kommit i kläm.

– Det finns anledning att titta djupare på det här, säger Zander men varnar för att en viss ålder ska väga tyngre vid avgöranden om sjukersättning.

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen måste agera tidigare än i dag för att människor inte ska hamna i långa sjukskrivningar, framhåller hon.

– Det är inte så att åldern är det som ska avgöra.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons