Annons

Regnkaos i Spanien – skyfall fortsätter

Minst fem personer har omkommit i de skyfall som drabbat sydöstra Spanien. Bilar spolas bort i översvämningarna och flygplatser och skolor tvingas stänga.
Spanien • Publicerad 13 september 2019
Räddningsarbete pågår i staden Ontiyente i Spanien.
Räddningsarbete pågår i staden Ontiyente i Spanien.Foto: TT/AP

Flera olyckor i ovädrets spår skedde på fredagen. En man omkom när en biltunnel i staden Almeria svämmades över på bara några minuter, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Två andra personer som befann sig i bilen räddades av polis, enligt stadens borgmästare Ramón Fernández-Pacheco.

Annons

– Men en av dem blev kvar i bilen, säger Fernández-Pacheco till radiokanalen Cadena Ser.

Ytterligare en man omkom när vattenmassor sveptes i väg bilen han färdades i. En annan man hittades död utomhus i byn Redován i Valencia, rapporterar Reuters.

Tidigare i veckan drunknade en kvinna och hennes bror när deras bil fördes bort i vattenmassorna några mil söder om Valencia.

Högsta varningsnivån

Kustregionerna Murcia, Almería, Valencia och Alicante har drabbats hårt av regnen. Varningsnivån låg på fredagen kvar på den högsta, röd, i de två sistnämnda provinserna.

Tre personer kunde nätt och jämnt räddas ur en flod i en insats där fyra poliser skadades, meddelar räddningstjänsten i Valencia.

I staden Ontinyent, som ligger vid floden Clariano, har 400 millimeter regn fallit, säger stadens borgmästare Jorge Rodríguez som kallar regnen de värsta någonsin. Han tillägger att han kommer att be regeringen att utfärda katastroftillstånd i staden, rapporterar nyhetsbyrån AP. Det skulle frigöra nationella resurser, nödhjälp och långsiktig hjälp för att bygga upp det som skadats i ovädret.

I staden Murcia varnar myndigheterna för att det finns en risk att floden Segura, som passerar genom stadskärnan, kan komma att svämma över. Polisen började på fredagseftermiddagen stänga av broar över floden.

"Situationen är akut"

En rad vägar runt om i de drabbade regionerna är ofarbara på grund av ovädret, och flygplatserna i Almería och Murcia har stängts. Även skolor har hållits stängda sedan i torsdags, vilket påverkat hundratusentals elever.

I Murcia har myndigheterna evakuerat totalt 500 människor på olika platser, och i Almería har 60 personer räddats från en campingplats.

– Situationen är akut, hela kommunen är full av vattenmassor, säger Mario Cervera, borgmästare i staden Alcazares, en av de värst drabbade orterna i Murcia, till tv-kanalen TVE, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Totalt har 3 500 människor evakuerats, enligt inrikesminister Fernando Grande-Marlaska.

Ännu finns ingen översikt över de materiella skadorna. Men jordbrukssektorn befaras ha drabbats hårt. I Níjar i Almería rapporteras 200 hektar med bland annat växthusodlingar ha påverkats.

Mattias Mächs/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons