Kvinna hittades nedgrävd – maken får fängelse

En 41-årig man döms till 18 års fängelse och utvisning för mord på sin fru.
Enligt domen föregicks mordet av hot och svartsjuka, men tingsrätten kopplar inte mordet till heder.
Brott • Publicerad 5 april 2019
Polisavspärrningar i det skogsområde där kvinnan hittades nedgrävd i maj 2016. Arkivbild.
Polisavspärrningar i det skogsområde där kvinnan hittades nedgrävd i maj 2016. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Kvinnan ska under de sista månaderna i livet ha mått mycket dåligt. Vittnen berättar om hur hon varit rädd för den nu dömde maken, som bland annat ska ha hotat henne till livet.

Flera vittnar också om hur maken ska ha frågat vilka personer hon umgås med. Han ska bland annat ha velat veta om hon träffade någon annan man. Tingsrätten drar trots det inga slutsatser om mordet var motiverat av heder.

– Jag kan förstå att tingsrätten gör den bedömningen, säger åklagaren Tomas Malmenby.

– Jämfört med tidigare hedersfall har det här mordet inte föregåtts av någon tydlig planering och han har inte heller visat öppet för omgivningen vad han gjort.

Var svartsjuk

I domen framgår däremot att maken inte kunnat acceptera flera av hans frus val, att han var svartsjuk och uttalade flera hot mot henne.

Under kvällen då kvinnan försvann försökte han kontakta henne mer än 200 gånger. Vid det sista samtalet var bådas mobiltelefoner uppkopplade mot samma mast – därefter försökte maken aldrig mer att kontakta henne.

Förutom 18 års fängelse döms mannen till utvisning på livstid. Hans försvarsadvokat Frida Wallin säger att hennes klient troligen kommer att överklaga domen.

Kom till Sverige 2015

Det har gått drygt tre år sedan den unga kvinnan försvann i mitten av mars 2016. Hon bodde då på ett HVB-hem i Hökarängen, sedan hon under 2015 kommit till Sverige och anmält sig som ensamkommande från Afghanistan. Egentligen var kvinnan över 18 år och gift med en 38-årig afghansk man som redan var bosatt i Småland.

Kvinnan försvann den 17 mars 2016. Hennes kropp hittades först två månader senare av en privatperson som rastade sin hund i ett skogsområde. Misstankarna riktades snart mot den mannen, men han lämnade landet och tog sig till Iran.

Mannen nekar

Först i juni förra året kunde han föras till Sverige. Den nu 41-årige mannen erkänner då att han och kvinnan träffats vid tiden för mordet, men han har tidigare nekat till brott.

Södertörns tingsrätt deklarerade redan innan domen att den anser det bevisat att mannen dödade kvinnan i och med att det beslutades att han skulle skickas på en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning och alltså kunde dömas till fängelse.

Julius Bengtsson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.