Annons

Rosenqvist: "Inte ens tänkt på formel 1 i år"

Felix Rosenqvist trivs med oberäkneligheten och den stora konkurrensen i Indycar.
Så bra att formel 1-drömmen har blivit allt mer avlägsen.
Bilsport • Publicerad 12 augusti 2019
Felix Rosenqvist. Arkivbild.
Felix Rosenqvist. Arkivbild.Foto: Michael Conroy/AP/TT

Formel 1 är många förares högsta dröm. För Felix Rosenqvist har det funnits i tankarna genom hela karriären. Men det var innan 27-åringen debuterade i Indycar.

– Det är ändå någonting som alltid har legat och varit i bakgrunden för mig, men i år har jag ärligt talat inte ens tänkt på formel 1, säger han.

Annons

– Är det inget toppteam så känns det inte så jättelockande.

Alla kan vinna

Värnamokillen trivs väldigt bra där han är. Han tog sin första pallplacering i Indycar när han kom tvåa i Lexington, Ohio i slutet av juli, och i sin debutsäsong ligger han nia i sammandraget inför helgens tävling i Long Pond, Pennsylvania.

Enligt Rosenqvist är det ur ett långsiktigt perspektiv viktigt att som förare tycka att det är kul, och att känna en stor utmaning.

– Att ligga sida vid sida, mycket omkörningar. Att alla stall kan slåss om segrar och pallplatser, det är ändå det som är det absolut roligaste med Indycar. Det får man inte riktigt i formel 1. Sen är det alltid en dröm, det är det största av allt. Men jag hade nästan varit rädd att bli uttråkad om jag körde för ett mittenstall och komma tolva, tretton varje race även fast man kör bra. Jag vet inte, det kanske inte är min grej riktigt, säger han.

Fokus ligger på en fortsättning i USA nästa säsong. I en intervju med efter pallplatsen i Ohio sade Rosenqvist att ett nytt kontrakt med Chip Ganassi Racing var "mer eller mindre klart".

– Man vill inte gå in på några detaljer men det har hela tiden varit en flerårsdeal. Sen kan vissa anledningar göra att man inte kör kvar. Det var onödigt att säga att det är klart men om allting går som det ska så har det liksom alltid varit det, säger han till TT.

"Orealistiska förväntningar"

TT: Kom det en punkt under säsongen då ni började prata om en fortsättning?

– Jag tror snarare att vi inte har pratat om det. Tanken har hela tiden varit att detta är ett år där man ska lära upp mig och i lugn och ro, få lära sig alla banor och hur man jobbar. Nästa år är då man verkligen ska vara redo.

Debutsäsongen beskriver Rosenqvist som en säsong där det kanske inte har gått så bra som han hade hoppats. Fjärdeplatsen i Saint Petersburg i premiären, där han ledde i flera varv, gav mersmak och skapade "orealistiska förväntningar".

Sedan dess har han dock blivit en klart bättre förare.

Annons

– Med den erfarenheten jag har nu hade jag förmodligen vunnit det racet. När man får smaka på det så tidigt, att ligga och leda och slåss i fronten så blir det att man inte nöjer sig med att komma femma. Sen lär man ju sig rätt snabbt att det inte är så enkelt i den här serien.

– Här gäller det att alltid vara på hugget, tänka ett steg längre och ha en överblick över hela racet rent strategiskt. Det är nog verkligen den biten som jag har tagit stora steg på.

Toppen nästa säsong?

Med fyra lopp kvar att köra av säsongen är målet att stå högst upp på pallen. Oavsett om det sker i år eller inte så är det stor chans att publiken får se Rosenqvist kriga i den absoluta toppen nästa säsong.

– Ja, det tror jag. Ovalbanorna är alltid ett frågetecken, och det kommer ta sin tid. Jag vet ändå att jag kommer fixa det och det kommer komma en dag då det, precis som i Ohio (andraplatsen), kommer ett litet genombrott.

Anton Johansson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons