Rusning efter kinesisk örtmedicin
I fredags rapporterade den statliga nyhetsbyrån Xinhua att Kinas vetenskapsakademi kommit fram till att mixturen kan hindra viruset.
Örtmedicinen sålde snabbt slut. Bilder visar långa rader med människor i munskydd som köar hela natten utanför apotek i hopp om att komma över "Shuanghuanglian" – trots myndigheternas uppmaningar om att undvika folksamlingar.
Redan på lördagen höjde andra statliga medier ett varningens finger. Tv-kanalen CCTV hade en intervju med Zhang Boli, en av de ledande forskarna på virusutbrottet, som varnade för möjliga biverkningar. I tidningen People's Daily varnar experter för att ta medicinen utan att rådfråga läkare.
Forskarnas påstående kommer när Peking undersöker om man kan sätta in traditionell kinesisk medicin mot viruset. Man undersöker också om växten parkslide kan användas för att lindra symptomen. Kinas regering har i flera års tid kampanjat för traditionell medicin utomlands, ofta med nationalistiska undertoner.
2019 tog Världshälsoorganisationen WHO med kinesisk medicin sina referensdokument över medicinska trender och global hälsostatistik. Beslutet fick skarp kritik, bland annat från European Academies' Science Advisory Council som påtalade problemet med få bevisbaserade studier.
Fang Shimin, kinesisk skribent som gjort sig känd för sin kamp mot akademiskt bedrägeri, säger till AFP att han är övertygad om att regeringens vurm för traditionell medicin bygger helt på nationalism och har inget med vetenskap att göra.