Ryske regissören Serebrennikov frisläppt

Film • Publicerad 8 april 2019
Kirill Serebrennikov möter pressen sedan han släppts från sin husarrest.
Kirill Serebrennikov möter pressen sedan han släppts från sin husarrest.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Den ryske regissören Kirill Serebrennikov har släppts från den husarrest han dömdes till för drygt ett och ett halvt år sedan, skriver .

– Det här är inte ännu en seger, men vi är nästan där, säger Serebrennikov som släpptes mot borgen.

Regissören står anklagad för att ha lagt beslag på motsvarande 18 miljoner kronor i kulturstöd från den ryska staten. Han riskerar att dömas till tio års fängelse men nekar till anklagelserna som han kallar "grundlösa".

Kirill Serebrennikov har kallats för den ryska teaterns "enfant terrible" och blev 2012 konstnärlig ledare för den anrika men då nedgångna statliga Gogolteatern i Moskva. Under hans ledning blev teatern en samlingsplats för Moskvas intellektuella, liberala kretsar. Men hans teaterexperiment, ofta med nakenhet och grovt språk, retade upp kulturkonservativa i landet.

Hans anhängare i kulturkretsar anser att anklagelserna är en del i president Vladimir Putins allt hårdare tag mot konstnärlig frihet i Ryssland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.