Annons

Rysslands högsta utmärkelse till två piloter

Ryssland • Publicerad 16 augusti 2019
Planet efter nödlandningen på ett majsfält utanför Moskva.
Planet efter nödlandningen på ett majsfält utanför Moskva.Foto: RU-RTR/AP/TT

De nödlandade ett flygplan med 233 människor ombord i ett majsfält utan några dödsfall som följd. Nu har president Vladimir Putin tilldelat de båda piloterna, Damir Jusupov och Georgij Murzin landets högsta utmärkelse: Rysslands hjälte.

– Jag gjorde det jag måste göra. Jag räddade planet, passagerarna, besättningen. Jag anser att det var det enda beslutet. Jag anser inte att jag är någon hjälte, säger Jusupov.

Annons

Planet, en Airbus A321 från bolaget Ural Airlines, tvingades till nödlandningen i Ramenskoje i Moskvaområdet på torsdagen efter att en fågelflock slagit ut motorerna. 76 personer skadades varav 6 lades in på sjukhus.

Ryska medier kallar händelsen för "miraklet över Ramensk", vilket är namnet på distriktet där nödlandningen gjordes, och Jusupov hyllas för en "mästerlig landning".

Fem andra besättningsmedlemmar får en lägre utmärkelse för visat mod.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons