Annons

Ryttarparet: Vi hjälper varandra hela tiden

Länge gällde Mic Mac.
Sedan kom Marlon och i tur och ordning Melissa och Max.
M som i mästerskap står på tur.
Ridsport • Publicerad 20 februari 2020
Angelica Augustsson Zanotelli och Marlon Modolo Zanotelli – äkta makar och elitryttare.
Angelica Augustsson Zanotelli och Marlon Modolo Zanotelli – äkta makar och elitryttare.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Angelica Augustsson Zanotelli satsar mot toppen igen.
Angelica Augustsson Zanotelli satsar mot toppen igen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ridsportintresserade har förstås järnkoll på 32-åringen som numera driver hästverksamhet i Belgien tillsammans med maken, brasilianske ryttarstjärnan Marlon Modolo Zanotelli.

I synnerhet i tider som dessa.

Annons

Att Göteborg har en alldeles speciell plats i Angelica Augustsson Zanotellis hjärta är inte konstigt. Hon är uppväxt i Onsala och red i Scandinavium redan i tidiga tonåren. Det var här hon slog igenom med dunder och brak för nio år sedan.

Då vann hon världscupklassen på Mic Mac du Tillard, det bångstyriga stoet som hon var en av få att tygla och bemästra. Två år senare bidrog Angelica Augustsson Zanotelli till EM-bronset i Herning. Sedan blev det tystare, nyheterna om henne färre och de kom med allt längre mellanrum.

Grundade för framtiden

Från Angelica Augustsson Zanotellis sida var steget åt sidan medvetet. Hon gifte sig och fick barn. Samtidigt grundade hon för en framtid i sporten.

– Jag hade hela tiden i bakhuvudet att komma tillbaka, även när jag fick mina barn. Vi köpte Nintender Star, min bästa häst, när den var sex år. Det är många som velat köpa den, men vi har hållit den kvar. Det har alltid varit mitt mål att komma tillbaka.

– Men det har också varit väldigt viktigt med familj, inte bara satsa på sporten och så en dag är man gammal utan barn. Det passade ganska bra att ta ett litet avbrott, bilda familj och sedan köra igen, säger hon.

TT: Du ska tillbaka till toppen, helt enkelt?

– Ja, jag ska tillbaka.

Nintender Star och Kalinka van de Nachtegaele är tioåringarna som successivt ska matchas in på femstjärniga tävlingar. Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona är med på noterna.

– Vi har en plan, inte exakt vilka tävlingar vi ska göra, men målet är att få ut båda hästarna på nationstävlingar för att ge dem rutin.

"Hjälper varandra"

TT: Ser du dig som en mästerskapsryttare framöver på någon av dina hästar?

Annons

– Absolut, det gör jag. I år, nästa år eller om två år... hur lång tid det kommer att ta vet jag inte. Det får vi se, men det är min plan.

TT: Både du och Marlon satsar. Hur får ni ihop det med familjelivet och jobbet med er egen verksamhet?

– Vi försöker göra så mycket som möjligt på samma tävlingar. Självklart har det varit så att han gjort många stora tävlingar och några helger har han åkt själv, men vi försöker planera att göra så mycket som möjligt tillsammans och barnen följer med.

TT: Hur mycket konkurrenter är ni på banan?

– Man tänker inte riktigt så. Om han vinner eller jag vinner gör oss lika glada. Vi hjälper varandra hela tiden.

Glädje väntade direkt i showen. Marlon vann den inledande 1,45-hoppningen, snabbast av alla som han var på Icarus.

Angelica fick däremot två nedslag på Nintender Star.

Ska till Tokyo

TT: Vad är du bäst på och vad är han bäst på?

– Han är en extrem tävlingsmänniska och vill alltid vinna. Jag tycker om att vinna, men också att ge hästarna den tid de behöver och inte pressa dem för mycket. Han gör mig lite mer på hugget och jag lugnar ned honom lite grann. Vi kompletterar varandra bra.

Om allt flyter på som det är tänkt kommer Angelica Augustsson Zanotelli till OS i Tokyo i sommar. I vilken roll återstår att se. Det mest troliga just nu är som stöd åt sin man. Men hon när ett litet personligt hopp om att utmana om en av de fyra platserna i det svenska laget.

Annons

– Det hänger på hästarna, men mitt mål är att rida OS, säger Marlon Modolo Zanotelli.

– OS? Jag tar en tävling i taget och så får vi se vad som händer. Det brukar fungera bäst så, säger Angelica Augustsson Zanotelli.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons