Annons

S-statsvetare: Ann Linde är spår 1A

Enligt S-debattören och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren finns det en lågoddsare bland de tänkbara efterträdarna till Margot Wallström: utrikeshandelsminister Ann Linde.
Politik • Publicerad 6 september 2019
S-debattören och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Arkivbild.
S-debattören och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Annika Söder, Hans Dahlgren och Ann Linde – det är tre namn som flera experter och medier lyft fram som tänkbara efterträdare till utrikesminister Margot Wallström.

Stig-Björn Ljunggrens stalltips är Ann Linde.

Annons

– Det är bara att titta på logiken. Skulle inte hon bli EU-kommissionär? Nähä, det blev hon inte. Nu vet vi varför, säger han.

Dahlgren och Söder ser han som mindre sannolika alternativ.

– Dahlgren är ju oumbärlig, men jag undrar om han inte ska vara där han är.

Bestående eftermäle

TT: Var Wallströms avgång oväntad?

– Inte speciellt. Hon har hållit ut länge på den här posten. Hon tycker ju om Värmland, även när hon var minister höll hon hus där två dagar i veckan.

Ljunggren tror att Wallström kommer att lämna ett bestående eftermäle – främst vad gäller den feministiska utrikespolitiken.

– Det fnös folk åt först, men sedan visade det sig vara en grej som fungerar. Nu kan man argumentera för det av rena effektivitets- och nationalistiska skäl, så det kommer att överleva henne.

– Samtidigt har hon ju också gjort en del ställningstaganden, exempelvis om Palestina, som irriterat inte bara utanför socialdemokratin utan även inom den.

Medveten taktik

Att det ännu inte presenterats någon efterträdare tror Ljunggren är en högst medveten taktik från Stefan Löfvens håll.

– Vi har sett folk spekulera om varför det inte finns någon efterträdare. Den som skriver sådant, som bevakare av svensk politik, har inte fattat någonting. Han har regeringspresentation nästa vecka – tills dess ska vi prata om Margot, säger han.

– Man drar ut på det och äger medierna i flera dagar. Hade vi haft en efterträdare i dag hade vi bara pratat om efterträdaren. Då hade du inte haft lika mycket att göra – det är ju bara att googla vederbörande.

Joel Malmén/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons