Sponsrat innehåll

ANNONS Lokus jobb

Så ökar du dina chanser att bli kallad till jobbintervju

Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Söker du nytt jobb utan framgång? Här listar vi nio av de vanligaste misstagen som arbetssökande gör. Genom att undvika dem sticker du ut i högen av ansökningar och ökar dina chanser att bli kallad till intervju – och därmed ta ett stort kliv närmare ditt drömjobb.

 

Har du skickat mängder av jobbansökningar utan att bli kallad till intervju? Eller har du redan ett arbete, men är sugen på att leta efter nya utmaningar? Oavsett vilken slags jobbsökare du är vill du naturligtvis maxa dina chanser att få drömjobbet.

Det gör du genom att först och främst hitta en ledig tjänst som passar dig, där du tror att din kompetens och personlighet skulle komma till sin fulla rätt. På jobbportalen Lokusjobb kan du söka bland lediga tjänster i hela Sverige, filtrera efter olika kriterier och lägga in bevakningar av lediga jobb.

Nästa steg är att skriva en ansökan som gör att du sticker ut i mängden och fångar rekryterarens intresse. Tyvärr finns det ett antal vanliga och onödiga fel som många jobbsökare gör, vilket försämrar möjligheterna att bli kallade till intervju.

“Lokusjobbs plattform ger effektivitet i ditt jobbsökande, med smarta filtreringsfunktioner och en bra överblick.”

9 vanliga misstag som många jobbsökare gör

1. Dålig research

Att inte var tillräckligt påläst är ett vanligt misstag bland många som söker jobb. I stället för att bara läsa jobbannonsen bör du även göra research om själva företaget. Vilka är de, vad gör de och vilka värderingar har de? Genom att veta mycket om arbetsgivaren stärks din trovärdighet när du söker tjänsten. Dessutom blir det lättare för dig att avgöra om jobbet är rätt för just dig.

2. Samma ansökan oavsett jobb

Skicka inte exakt samma ansökan till flera olika arbetsgivare – det genomskådas direkt av en erfaren rekryterare. För att visa att du är genuint intresserad ska du i stället anpassa din ansökan efter den specifika tjänsten, något som blir mycket enklare när du har gjort din research. Se till att din ansökan matchar de krav och önskemål som efterfrågas i jobbannonsen.

3. Spretigt innehåll

Det är lätt hänt att vilja få allt sagt på en gång, men en ansökan som spretar för mycket kan minska dina jobbchanser avsevärt. Försök i stället att vara relevant genom att lyfta fram de erfarenheter och egenskaper som är viktiga för just det jobb som du söker.

4. Förvirring mellan cv och brev

Att upprepa samma saker i cv:t och det personliga brevet är ett fel som många gör. Därför är det viktigt att komma ihåg skillnaden mellan dem när du skriver din ansökan. Ditt cv ska innehålla hårda fakta: vad du har gjort, var du har gjort det och när du har gjort det. Ditt personliga brev ska innehålla mjuka fakta – här kan du berätta om dina personliga egenskaper och exemplifiera dem, för att visa varför just du är lämpad för jobbet.

Har du rätt kvalifikationer för en tjänst, men blir inte kallad till intervju? Med enkla knep kan du undvika de vanligaste misstagen och öka dina chanser på jobbmarknaden.
Foto: Pexels.com
Har du rätt kvalifikationer för en tjänst, men blir inte kallad till intervju? Med enkla knep kan du undvika de vanligaste misstagen och öka dina chanser på jobbmarknaden.

5. Sticker inte ut

När du söker en tjänst kan du konkurrera med hundratals andra personer. Då kanske det inte räcker med att bara ha rätt kvalifikationer för att bli kallad till intervju, utan du måste våga sticka ut från mängden. Se till att lyfta fram dina unika talanger – och kanske kan du hitta något kreativt sätt att skicka in din ansökan?

6. Slarv- och stavfel i ansökan

Du har säkert hört det förut, men det tål att upprepas: korrekturläs din ansökan noggrant innan du skickar in den. Be gärna någon annan läsa igenom den också. En ostrukturerad ansökan som innehåller stavfel kan ge intrycket av att du är en slarvig person och att du inte är genuint intresserad av tjänsten.

7. Ingen uppföljning

Har du inte hört någonting från rekryteraren eller arbetsgivaren på ett tag? Då kan det vara läge att höra av dig och följa upp ansökan för att visa att du verkligen är intresserad. Och även om tjänsten som annonserades ut redan har blivit tillsatt så kanske det kan finnas en öppning för en person som visar framfötterna.

8. Har inte tålamod

Det tar tid att hitta och att få sitt drömjobb. Ibland kanske arbetsgivaren inte känner att du är rätt person för tjänsten, och ibland kanske du känner att jobbet inte är helt rätt för dig. Därför gäller det att inte ge upp, utan att vara ihärdig och lägga den tid och energi som krävs för att hitta rätt i jobbsökardjungeln.

9. Letar på fel ställen

Drömjobbet dyker sällan upp av en slump. Du måste leta på rätt ställen – och olika jobbsajter och tidningar är en bra start. Lokusjobb samlar platsannonser från ett 80-tal morgontidningar i Sverige på ett och samma ställe. Här kan du söka bland hundratals lediga jobb och bevaka tjänster inom regioner som du är intresserad av. Smålandsposten ingår i Lokusjobbs nationella nätverk och därför kan du hitta lediga tjänster i din kommun eller hemstad när du läser dina lokala nyheter på smp.se

Skriv en relevant och personlig ansökan som sticker ut från mängden – då ökar dina chanser att bli kallad till intervju.
Foto: Pexels.com
Skriv en relevant och personlig ansökan som sticker ut från mängden – då ökar dina chanser att bli kallad till intervju.

MER INFO

Det här är Lokusjobb

• En jobbportal där du kan söka bland hundratals lediga tjänster över hela Sverige.

• Lokusjobb samlar platsannonser från ett 80-tal morgontidningar i Sverige på ett och samma ställe.

• Det är enkelt att söka bland lediga jobb utifrån dina valda kriterier.

• Du kan även lägga in bevakningar på olika tjänster i regioner som du är intresserad av eller spara intressanta annonser.

Hitta ditt nya drömjobb på Lokusjobb.se

Visa mer...