Annons

Så undviker du en misslyckad försäljning

Ett stort utbud tvingar nu allt fler bostadssäljare att lägga ut sin lägenhet på nytt efter en misslyckad försäljning.
Närapå en tredjedel av lägenheterna på Hemnet i juli hade varit till salu tidigare.
Mäklaren Mats Kulén tipsar om hur man kan agera när säljpaniken kommer krypande.
Ekonomi • Publicerad 7 augusti 2019
Ett stort utbud tvingar nu allt fler bostadssäljare att lägga ut sin lägenhet på nytt efter en misslyckad försäljning. Arkivbild.
Ett stort utbud tvingar nu allt fler bostadssäljare att lägga ut sin lägenhet på nytt efter en misslyckad försäljning. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den säljare som funderar på varför ens bostad inte blir såld kan behöva ta sig en funderare kring bilderna i annonsen.

– Framför allt handlar det om att byta ordningen på de första bilderna, eller till och med ta nya bilder för att göra det mer attraktivt, så kanske köparen ser det med nya ögon, säger Mats Kulén på Mäklarhuset i Partille.

Annons

En del köpare blir lite tveksamma till att klicka in på en annons som legat ute väldigt länge, säger han.

– Har man inte lagt ner så mycket krut på stajling kan det vara bra att anlita ett proffs, och prova att lägga upp annonsen igen.

– Det har hänt att vi fått in objekt som andra mäklare inte fått sålt. När vi har stylat det och tagit nya bilder har det blivit sålt, dessutom har det sålts till ett högre pris och gått fortare att sälja.

Det förklarar han med att det råder tuff konkurrens på marknaden. Att bostaden ser snygg ut i annonsen spelar allt större roll.

För högt pris

Att bostadsaffären inte går i lås kan också ofta bero på att säljaren varit för envis och velat sälja sin bostad till ett för högt pris, eftersom denne hört talas om vad någon annan fått för sin bostad.

– Mäklare har ofta bra koll på priser men säljare kan vara väldigt bestämda, och vilja gå ut med ett för tufft pris. Det är därför bra att lyssna på mäklaren, vi har bra koll på priserna och den lokala marknaden.

Det är heller inte alltid det går att jämföra med vad någon annan fått, mycket beror på läget och bostadens skick, tillägger han.

Att återpublicera en bostad på sommaren som inte blivit såld under våren kan både vara en bra eller en mindre bra idé.

– Är det fint väder vill många göra annat på sin ledighet, men är det däremot en regnig sommar vill fler gå på visning. Men oftast är det allra bäst när folk kommer tillbaka till jobbet från semestern.

Renovera innan

Ett annat tips för att undvika att hamna i fällan med en misslyckad försäljning är att tidigt fråga mäklaren om det är något som de tycker att det är något som behövs snyggas till. Till exempel att måla väggar och lister, piffa till balkongen eller entrén så att bostaden blir mer inbjudande.

– Köpare vill helst inte se ett objekt och tänka "oj, här måste vi börja renovera direkt". Med de låneregler som råder i dag är det inte heller lätt att gå till banken och låna mer för en renovering. Som säljare bör man försöka göra det så attraktivt man kan innan man säljer, säger Mats Kulén.

Fanny Hällegårdh/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons